Vánoční cukroví je českou doménou, která nemá v takovém rozsahu ve světě obdoby. Během adventu se měníme v amatérské cukrářky a mladé i zkušené hospodyně se předhánějí v množství druhů, které ozdobí sváteční stůl. Druhy připravené z ořechů jsou velmi oblíbené a jeden mezi nimi kraluje!
Ořechové cukroví: Vyberte si z velké sbírky receptů na cukroví z ořechů
Ořechy dodají cukroví výraznou chuť, ale také pomůžou křehké konzistenci, díky vysokému osahu tuků je ořechové cukroví velmi křehké.
Na pečení se dají použít snad všechny druhy ořechů. U nás nejvíce frčí vlašské a lískové ořechy, které jsou zde lokální, ale stejně oblíbené jsou i mandle. Nebojte se ale použít i nesolené pistácie, kešu nebo pekany, které dodají cukroví originální chuť. A nesmíme zapomenout ani na kokos, který na české stoly přináší nádech exotiky.
Všechny ořechy je lepší před samotnou přípravou těsta krátce nasucho opražit, díky tomu se jejich chuť zintenzivní, buďte ale opatrní, ořechy se nesmí připálit, zhořkly by. Opražené ořechy pak před mletím nechte úplně vychladnout.
Rohlíčky vládnou
Jedním z druhů cukroví, které snad nechybí na vánoční tabuli v žádné české rodině, jsou vanilkové rohlíčky. A stejně jako u bramborového salátu i na rohlíčky má každá rodina svůj oblíbený recept. V zásadě se zase tak moc neliší, základem je mouka a máslo a samozřejmě namleté ořechy. Někdo přísahá na vlašáky, někdo na lískáče a někdo zase na mandle, které mají velmi jemnou chuť. Ale klidně můžete zkusit netradiční zelené rohlíčky s pistáciemi.
Z babiččina receptáře
Jedním z nejjednodušších, a přitom ve své jednoduchosti zároveň nejlepším, je Masarykovo cukroví. Křehké těsto plné lískových oříšků se nechá ve tvaru válečku ztuhnout v lednici, poté se nakrájí na kolečka a upeče. Celé oříšky vypadají na řezu krásně.
Už z názvu cukroví vyplývá, že součástí jsou ořechy. Ano, jde o plněné ořechy. Příprava je trochu složitější, protože k jejich výrobě jsou potřeba speciální formičky ve tvaru půlek ořechů. Do nich se vmáčkne těsto a po upečení se plní krémem. Ořechy lze použít jak do těsta, tak i do krému.
Výtečné cukroví z receptářů našich babiček jsou myslivecké knoflíky. Na kolečko z lineckého těsta se nastříká směs našlehaného bílku s namletými ořechy a celé se to nechá zapéct, až je ořechová čepice zapečená dokřupava.
Pokud vám z výroby vaječného koňaku zbyly bílky, můžete připravit nadýchané křehké pusinky. Tentokrát jim ale dejte šmrnc díky rozemletým ořechům. Pusinky tak nebudou jen sladké, ale získají další rozměr chuti.
Světové kousky
Inspiraci můžeme hledat i v jiných zemích. Italové mají velmi rádi oříškové suchary cantuccini, které se pečou nadvakrát. Nejprve se předpeče váleček z těsta. Poté se nakrájí na tenké plátky a dá se znova do trouby dosušit dokřupava. Sušenky se pak máčí do kávy nebo likéru. A díky trvanlivosti můžou být i krásným jedlým dárkem.
Pro milovníky vlašských ořechů tu máme jeden krásný druh cukroví z Bulharska. Ocení jej i lidé, kteří nesmí lepek, v těstě totiž není žádná mouka, jen ořechy, cukr a bílek. A na ozdobu je samozřejmě použitý vlašský ořech :)
Pokud hledáte inspiraci na cukroví z mandlí, máme několik tipů i pro vás. Mandle mají jemnou, až trochu nasládlou chuť. Většinou se používají loupané, ale pokud vám nevadí rustikálnější vzhled, můžete použít i neloupané.
Exotický kokosový ořech
Strouhaný kokos sice v naší nadmořské výšce neroste, přesto se stal běžnou součástí oblíbených druhů cukroví. Můžete ho koupit už nastrouhaný, nebo dokonce namletý na jemnou mouku. Ale nic nebrání ani experimentování s kokosem čerstvým, který bývá součástí mísy s exotickým ovocem na sváteční tabuli. Vyzkoušejte i nové druhy cukroví, které se vyrovnají klasickým kokoskám.
Nejoblíbenější kokosové cukroví jsou ale bezpochyby nepečené kokosové kuličky Rafaelo, které zvládnete připravit i na poslední chvíli. A stejně jako stejnojmenné kupované bonbony jsou i ty domácí kuličky skvělým jedlým dárkem pro vaše blízké.
Tím ale rozhodně výčet ořechového cukroví nekončí. Fantazie domácích cukrářek snad ani nezná meze a v kuchařkách lze najít desítky a stovky druhů cukroví, které můžou oživit váš rodinný repertoár. Inspirujte se několika dalšími kousky a nebojte se vyzkoušet něco nového.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH