Suroviny
- mandlová mouka (nebo najemno umleté oloupané mandle) 100 g
- hladká mouka 150 g
- moučkový cukr 170 g
- vanilkový cukr 2 lžičky (nebo pár kapek vanilkového aroma)
- máslo (změklé ) 100–105 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (nastrouhaná, z důkladně omytého citronu - pouze žlutá část) z 1 citronu
- marmeláda (na slepování, nejlépe rybízová)
Postup přípravy
- Nejprve vymíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte.
- Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou a nastrouhejte kůru z citronu.
- Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici.
- Před vykrajováním ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte.
- Vyválejte placku cca 3–4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150–160 °C do slabě růžové barvy.
- Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční.
Vyzkoušejte také tradiční linecké cukroví jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE