Suroviny
- mandlová mouka nebo najemno umleté oloupané mandle 100 g
- hladká mouka 150 g
- moučkový cukr 170 g
- vanikový cukr 2 lžičky (nebo pár kapek vanilkového aroma)
- změklé máslo 100–105 g
- žloutek 2 ks
- nastrouhaná kůra z jednoho důkladně omytého citronu (pouze žlutá část)
- zavařenina na slepování (nejlépe rybízová)
Postup přípravy
- Nejprve vymíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte.
- Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou a nastrouhejte kůru z citronu.
- Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici.
- Před vykrajováním ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte.
- Vyválejte placku cca 3–4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150–160 °C do slabě růžové barvy.
- Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční.