Suroviny
- žloutek 5 ks
- cukr krupice 220 g
- máslo 130 g
- hladká mouka 310 g
Na potření
- malinový džem
- bílek 4 ks
- lískové ořechy (loupané mleté pražené) 120 g
- mléko 1 lžíce
Postup přípravy
- Ze žloutků, 60 g cukru, 100 g másla a 250 g mouky vypracujte křehké těsto. Vytvarujte ho do koule a zabalené do fólie dejte alespoň na 1 hodinu do ledničky.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Z těsta vyválejte plát a položte ho na plech, vyložený papírem (můžete válet i přímo na plechu). Vložte do trouby a pečte 15 minut.
- Zavařeninu trochu nahřejte a protřete ji sítkem, aby v ní nebyla semínka. Potřete jí plát těsta. Teplotu trouby zvyšte na 180 °C. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte do něj 160 g cukru, mleté oříšky, 30 g rozpuštěného másla, 60 g mouky a mléko. Vzniklou hmotou potřete plát těsta a vraťte ho na 15 až 18 minut do trouby. Upečený plát těsta rozkrájejte na tyčinky (případně na jiné tvary, které můžete vypichovat i formičkou). Cukroví nechte ještě 1 až 2 dny schnout.