Těsto
- hladká mouka 550 g + na podsypání
- moučkový cukr 200 g
- máslo 60 g
- vejce 2 ks
- jedlá soda 2 lžičky
- med 4 lžíce
Krém
- bílý jogurt (např. Selský Hollandia) 750 g
- vlašské ořechy 150 g + na ozdobu
- sladké kondenzované mléko 8 lžic
Postup přípravy
- Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopte do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložte do cedníku nad misku, kde jej nechte po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
- Další den smíchejte všechny ingredience na těsto a zpracujte je do jednolitého těsta. Pracovní desku posypte moukou a těsto vyválejte na tenký plát (3–4 mm).
- Pomocí vykrajovátek vytvořte jednotlivé kousky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.
- Jakmile máte cukroví upečené, pusťte se do přípravy krému: odkapaný jogurt smíchejte s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky.
- Důkladně promíchejte a vzniklým krémem slepujte cukroví. Jako ozdobu přilepte na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu.
- Cukroví uchovávejte v lednici a spotřebujte ideálně do 1 týdne.
Medové hvězdičky s jogurtovo-ořechovým krémem 1 Zdroj: archiv Hollandia