Najděte si recept
Na co máte chuť?

Medové hvězdičky s jogurtovo-ořechovým krémem
Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné vlastní ořechové favority.
do 1 hodiny
Suroviny
Těsto:
- hladká mouka 550 g + na podsypání
- cukr moučka 200 g
- máslo 60 g
- vejce 2 ks
- jedlá soda 2 lžičky
- med 4 lžíce
Krém:
- bílý jogurt (např. Selský Hollandia) 750 g
- vlašské ořechy 150 g + na ozdobu
- slazené kondenzované mléko 8 lžic
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopte do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložte do cedníku nad misku, kde jej nechte po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
- Další den smíchejte všechny ingredience na těsto a zpracujte je do jednolitého těsta. Pracovní desku posypte moukou a těsto vyválejte na tenký plát (3–4 mm).
- Pomocí vykrajovátek vytvořte jednotlivé kousky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.
- Jakmile máte cukroví upečené, pusťte se do přípravy krému: odkapaný jogurt smíchejte s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky.
- Důkladně promíchejte a vzniklým krémem slepujte cukroví. Jako ozdobu přilepte na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu.
- Cukroví uchovávejte v lednici a spotřebujte ideálně do 1 týdne.