Těsto
- med 3 lžíce
- máslo 50 g
- mléko 200 g
- polohrubá mouka 300 g
- moučkový cukr 200 g
- kypřicí prášek 1 sáček
- vejce 1 ks
Poleva
- mléko 150–200 ml
- máslo 250 g
- moučkový cukr 200–250 g
- kakao (holandského typu) 2 lžíce
- rum asi 100 ml (nebo trochu víc)
Dokončení
- strouhaný kokos 400 g
Postup přípravy
- Ve středně velkém hrnci na mírném stupni zahřívejte za stálého míchání med, máslo a mléko, až se rozpustí. Pak odstavte a nechte trochu zchladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C, hlubší plech vyložte pečicím papírem.
- K medové směsi prosejte mouku a cukr, vmíchejte prášek do pečiva a přidejte prošlehané vejce. Zlehka, ale důkladně promíchejte. Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte zhruba 15–20 minut do zlatohnědé barvy. Čas pečení závisí na velikosti a výšce plechu – čím je plech větší a nižší, tím se těsto peče kratší dobu.
- Upečený korpus nechte zchladnout a pak ho rozkrájejte na stejně velké čtverečky nebo obdélníky.
- Na polevu rozehřejte v rendlíku mléko a máslo, až se zcela rozpustí. Vmíchejte cukr a kakao. Do hladké polevy vmíchejte rum podle chuti.
- Čtverečky či obdélníky namočte do kakaovo-rumové polevy, nechte okapat přebytečnou tekutinu a obalte je ve strouhaném kokosu. Skládejte je s rozestupy na mřížku a nechte ztuhnout a oschnout.
Kokosoví ježci Zdroj: Téměř zapomenuté recepty