Josef Maršálek

Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
5x

Plněné ořechy jsou skvělé, ořechy plněné jablečným karamelem jsou boží. Zemité ořechové těsto připraví vaše chuťové pohárky na explozi krémového karamelu, jehož sladkost mírní jablečný mošt. Dodává mu také jemnou jablečnou vůni a pocit, že tak moc nehřešíte.

1 porce
90 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Na těsto promíchejte rychle všechny suroviny, až se spojí v hladkou hmotu. Uložte ji do lednice.
  2. Mezitím vymažte formičky na ořechy máslem. Odkrajujte z hmoty lžičkou kousky a vtlačte je do připravených formiček. Uprostřed vymáčkněte mírnou prohlubeň. Těsto při pečení mírně steče, takže ji vyplní.
  3. Troubu předehřejte na 160 °C a ořechy pečte ve formičkách asi 20–25 minut, až zpevní.
  4. Vytáhněte je, nechte mírně zchladnout, abyste formičky udrželi v ruce a opatrně z nich ořechy vyklepněte. Nechte je vychladnout.
  5. Na krém vlijte do většího rendlíku mošt a promíchejte ho s cukrem, solí a skořicí a míchejte, až vznikne hladký karamel. Zalijte ho po částech smetanou a dávejte pozor, ať se nepopálíte. Vmíchejte máslo a směs znovu přiveďte k varu. Odstavte, vyjměte skořici a nechte karamel zchladnout.
  6. Vychladlý karamel rozmixujte dohladka ponorným mixérem a uložte přes noc do lednice.
  7. Krém vyšlehejte a naplňte jím cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Na polovinu ořechů nastříkejte krém, přiklopte je prázdnými ořechy a tímto způsobem je slepte po dvou k sobě. Uložte do krabice na suché a chladné místo.

PRIMA TIP: Ořechy můžete upéct i kakaové. V těstě nahraďte 15 g mouky 15 g kakaa holandského typu. Do horkého karamelu vmíchejte 50 g hořké čokolády.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty