reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka
Autor: Moje sváteční pečení Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka

Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka

Hodnoceno: 4x
Plněné ořechy jsou skvělé, ořechy plněné jablečným karamelem jsou boží. Zemité ořechové těsto připraví vaše chuťové pohárky na explozi krémového karamelu, jehož sladkost mírní jablečný mošt. Dodává mu také jemnou jablečnou vůni a pocit, že tak moc nehřešíte.
do 1,5 hodiny
30 ks porcí

reklama

Suroviny (30 ks porcí)

Těsto:

Postup

  1. Na těsto promíchejte rychle všechny suroviny, až se spojí v hladkou hmotu. Uložte ji do lednice. 
  2. Mezitím vymažte formičky na ořechy máslem. Odkrajujte z hmoty lžičkou kousky a vtlačte je do připravených formiček. Uprostřed vymáčkněte mírnou prohlubeň. Těsto při pečení mírně steče, takže ji vyplní. 
  3. Troubu předehřejte na 160 °C a ořechy pečte ve formičkách asi 20–25 minut, až zpevní. 
  4. Vytáhněte je, nechte mírně zchladnout, abyste formičky udrželi v ruce a opatrně z nich ořechy vyklepněte. Nechte je vychladnout. 
  5. Na krém vlijte do většího rendlíku mošt a promíchejte ho s cukrem, solí a skořicí a míchejte, až vznikne hladký karamel. Zalijte ho po částech smetanou a dávejte pozor, ať se nepopálíte. Vmíchejte máslo a směs znovu přiveďte k varu. Odstavte, vyjměte skořici a nechte karamel zchladnout. 
  6. Vychladlý karamel rozmixujte dohladka ponorným mixérem a uložte přes noc do lednice. 
  7. Krém vyšlehejte a naplňte jím cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Na polovinu ořechů nastříkejte krém, přiklopte je prázdnými ořechy a tímto způsobem je slepte po dvou k sobě. Uložte do krabice na suché a chladné místo. 

PRIMA TIP: Ořechy můžete upéct i kakaové. V těstě nahraďte 15 g mouky 15 g kakaa holandského typu. Do horkého karamelu vmíchejte 50 g hořké čokolády. 

Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka
Autor: Moje sváteční pečení Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka

reklama

Moje sváteční pečení
Josef Maršálek

Když cukrář Josef Maršálek v roce 2018 přijel do Prahy, způsobil doslova lavinu zájmu o moderní cukrařinu. Lze jej považovat za nejpovolanějšího ve svém oboru. Po studiu gymnázia se vyučil pekařem a cukrářem a zkušenosti odjel sbírat do světa – do britského Bathu i londýnského obchodního domu Harrods‘, kde připravoval dezerty i pro britskou královnu a stal se kuchařem roku. Luxusní cukrárnu založil a vedl v Indii, než se po mnoha letech vrátil do Prahy. Možná si ho pamatujete z poroty televizní soutěže Peče celá země. Kromě svých pamětí napsal i kuchařku Moderní česká cukrařina, ve které představil tradiční české zákusky v inovativním pojetí. Jeho novinka Moje sváteční pečení obsahuje 60 receptů na cukroví a další sváteční dobroty, které si pamatuje ze svého dětství. Nebyl by to ale Josef Maršálek, aby je nevylepšil v duchu moderní doby. 

Vydává nakladatelství XYZ