Najděte si recept
Na co máte chuť?

Plněné ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka
Suroviny (30 ks porcí)
Těsto:
- máslo 110 g
- cukr krupice 75 g
- hladká mouka 165 g
- mleté vlašské ořechy 90 g
- mletá skořice 1 špetka
- sůl 1 špetka
Náplň:
- jablečný mošt (100%) 70 g
- cukr krupice 120 g
- mořská sůl 1 špetka
- celá skořice 1 svitek
- smetana ke šlehání (33%) 100 g
- máslo 125 g
Postup
- Na těsto promíchejte rychle všechny suroviny, až se spojí v hladkou hmotu. Uložte ji do lednice.
- Mezitím vymažte formičky na ořechy máslem. Odkrajujte z hmoty lžičkou kousky a vtlačte je do připravených formiček. Uprostřed vymáčkněte mírnou prohlubeň. Těsto při pečení mírně steče, takže ji vyplní.
- Troubu předehřejte na 160 °C a ořechy pečte ve formičkách asi 20–25 minut, až zpevní.
- Vytáhněte je, nechte mírně zchladnout, abyste formičky udrželi v ruce a opatrně z nich ořechy vyklepněte. Nechte je vychladnout.
- Na krém vlijte do většího rendlíku mošt a promíchejte ho s cukrem, solí a skořicí a míchejte, až vznikne hladký karamel. Zalijte ho po částech smetanou a dávejte pozor, ať se nepopálíte. Vmíchejte máslo a směs znovu přiveďte k varu. Odstavte, vyjměte skořici a nechte karamel zchladnout.
- Vychladlý karamel rozmixujte dohladka ponorným mixérem a uložte přes noc do lednice.
- Krém vyšlehejte a naplňte jím cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Na polovinu ořechů nastříkejte krém, přiklopte je prázdnými ořechy a tímto způsobem je slepte po dvou k sobě. Uložte do krabice na suché a chladné místo.
PRIMA TIP: Ořechy můžete upéct i kakaové. V těstě nahraďte 15 g mouky 15 g kakaa holandského typu. Do horkého karamelu vmíchejte 50 g hořké čokolády.
Moje sváteční pečení
Když cukrář Josef Maršálek v roce 2018 přijel do Prahy, způsobil doslova lavinu zájmu o moderní cukrařinu. Lze jej považovat za nejpovolanějšího ve svém oboru. Po studiu gymnázia se vyučil pekařem a cukrářem a zkušenosti odjel sbírat do světa – do britského Bathu i londýnského obchodního domu Harrods‘, kde připravoval dezerty i pro britskou královnu a stal se kuchařem roku. Luxusní cukrárnu založil a vedl v Indii, než se po mnoha letech vrátil do Prahy. Možná si ho pamatujete z poroty televizní soutěže Peče celá země. Kromě svých pamětí napsal i kuchařku Moderní česká cukrařina, ve které představil tradiční české zákusky v inovativním pojetí. Jeho novinka Moje sváteční pečení obsahuje 60 receptů na cukroví a další sváteční dobroty, které si pamatuje ze svého dětství. Nebyl by to ale Josef Maršálek, aby je nevylepšil v duchu moderní doby.
Vydává nakladatelství XYZ.