Hmota
- hořká čokoláda 50 g
- máslové sušenky (nebo drobky ze zbylého nebo nepodařeného cukroví ) 200 g
- moučkový cukr 40 g
- kakao (holandského typu) 15 g
- perníkové koření 3 g
- rum 30 g
- máslo (změklé ) 120 g
Dokončení
- mandlové plátky 100 g
- cukroví (upečená kolečka o průměru 3 cm ze zbylého těsta nebo třeba kakaové dortíčky)
- kakao (holandského typu) 10 g
Postup přípravy
- Plátky mandlí rozprostřete do pekáčku a upečte je v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova, trvá to asi 5 minut. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout.
- Drobky z cukroví rozmixujte najemno a promíchejte s cukrem, kakaem, kořením a rumem. Čokoládu vyšlehejte s máslem a drobky do husté hmoty.
- Na pracovní plochu si připravte upečená kolečka. Čokoládovou hmotu dejte do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkejte homole na kolečka. Na ně vyskládejte vychladlé plátky mandlí odshora dolů tak, aby se z poloviny překrývaly. Vytvoříte tak šišky.
- Šišky poprašte lehce kakaem a pak moučkovým cukrem. Skladujte je ve vzduchotěsné dóze v chladu.
PRIMA TIP: Pokud máte raději výraznou texturu a křupnutí, nalámejte sušenky na větší kousky a přidejte k nim podle chuti nahrubo sekané opražené oříšky. Pozor ale, aby žádný kousek nebyl větší, než je průměr zdobicí trubičky, aby jí hmota šla protlačit.