Josef Maršálek

Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
25x

Roztomilé šištičky přitáhnou pozornost a zpravidla zmizí i jako první. Nepečené cukroví zkrátka milují všichni, což je skvělé, protože není moc pracné a ještě do něj zužitkujete všechny okrojky těst a nepodarky.

1 porce
60 minut
česká

Hmota

Dokončení

  • mandlové plátky 100 g
  • cukroví (upečená kolečka o průměru 3 cm ze zbylého těsta nebo třeba kakaové dortíčky)
  • kakao (holandského typu) 10 g

Postup přípravy

  1. Plátky mandlí rozprostřete do pekáčku a upečte je v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova, trvá to asi 5 minut. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout.
  2. Drobky z cukroví rozmixujte najemno a promíchejte s cukrem, kakaem, kořením a rumem. Čokoládu vyšlehejte s máslem a drobky do husté hmoty.
  3. Na pracovní plochu si připravte upečená kolečka. Čokoládovou hmotu dejte do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkejte homole na kolečka. Na ně vyskládejte vychladlé plátky mandlí odshora dolů tak, aby se z poloviny překrývaly. Vytvoříte tak šišky.
  4. Šišky poprašte lehce kakaem a pak moučkovým cukrem. Skladujte je ve vzduchotěsné dóze v chladu.

PRIMA TIP: Pokud máte raději výraznou texturu a křupnutí, nalámejte sušenky na větší kousky a přidejte k nim podle chuti nahrubo sekané opražené oříšky. Pozor ale, aby žádný kousek nebyl větší, než je průměr zdobicí trubičky, aby jí hmota šla protlačit.

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů