Josef Maršálek

Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
7x

Roztomilé šištičky přitáhnou pozornost a zpravidla zmizí i jako první. Nepečené cukroví zkrátka milují všichni, což je skvělé, protože není moc pracné a ještě do něj zužitkujete všechny okrojky těst a nepodarky.

1 porce
60 minut
česká

Hmota

Dokončení

  • plátky mandlí 100 g
  • upečená kolečka o průměru 3 cm ze zbylého těsta nebo třeba kakaové dortíčky
  • kakao holandského typu 10 g

Postup přípravy

  1. Plátky mandlí rozprostřete do pekáčku a upečte je v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova, trvá to asi 5 minut. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout.
  2. Drobky z cukroví rozmixujte najemno a promíchejte s cukrem, kakaem, kořením a rumem. Čokoládu vyšlehejte s máslem a drobky do husté hmoty.
  3. Na pracovní plochu si připravte upečená kolečka. Čokoládovou hmotu dejte do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkejte homole na kolečka. Na ně vyskládejte vychladlé plátky mandlí odshora dolů tak, aby se z poloviny překrývaly. Vytvoříte tak šišky.
  4. Šišky poprašte lehce kakaem a pak moučkovým cukrem. Skladujte je ve vzduchotěsné dóze v chladu.

PRIMA TIP: Pokud máte raději výraznou texturu a křupnutí, nalámejte sušenky na větší kousky a přidejte k nim podle chuti nahrubo sekané opražené oříšky. Pozor ale, aby žádný kousek nebyl větší, než je průměr zdobicí trubičky, aby jí hmota šla protlačit.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty