zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka
Autor: Moje sváteční pečení Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka

Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka

Hodnoceno: 5x
Roztomilé šištičky přitáhnou pozornost a zpravidla zmizí i jako první. Nepečené cukroví zkrátka milují všichni, což je skvělé, protože není moc pracné a ještě do něj zužitkujete všechny okrojky těst a nepodarky.
do 1 hodiny
30 ks porcí

reklama

Postup

  1. Plátky mandlí rozprostřete do pekáčku a upečte je v předehřáté troubě na 150 °C dozlatova, trvá to asi 5 minut. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout.
  2. Drobky z cukroví rozmixujte najemno a promíchejte s cukrem, kakaem, kořením a rumem. Čokoládu vyšlehejte s máslem a drobky do husté hmoty. 
  3. Na pracovní plochu si připravte upečená kolečka. Čokoládovou hmotu dejte do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a stříkejte homole na kolečka. Na ně vyskládejte vychladlé plátky mandlí odshora dolů tak, aby se z poloviny překrývaly. Vytvoříte tak šišky. 
  4. Šišky poprašte lehce kakaem a pak moučkovým cukrem. Skladujte je ve vzduchotěsné dóze v chladu. 

PRIMA TIP: Pokud máte raději výraznou texturu a křupnutí, nalámejte sušenky na větší kousky a přidejte k nim podle chuti nahrubo sekané opražené oříšky. Pozor ale, aby žádný kousek nebyl větší, než je průměr zdobicí trubičky, aby jí hmota šla protlačit.

Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka
Autor: Moje sváteční pečení Nepečené šišky s mandlemi podle Josefa Maršálka

reklama

Moje sváteční pečení
Josef Maršálek

Když cukrář Josef Maršálek v roce 2018 přijel do Prahy, způsobil doslova lavinu zájmu o moderní cukrařinu. Lze jej považovat za nejpovolanějšího ve svém oboru. Po studiu gymnázia se vyučil pekařem a cukrářem a zkušenosti odjel sbírat do světa – do britského Bathu i londýnského obchodního domu Harrods‘, kde připravoval dezerty i pro britskou královnu a stal se kuchařem roku. Luxusní cukrárnu založil a vedl v Indii, než se po mnoha letech vrátil do Prahy. Možná si ho pamatujete z poroty televizní soutěže Peče celá země. Kromě svých pamětí napsal i kuchařku Moderní česká cukrařina, ve které představil tradiční české zákusky v inovativním pojetí. Jeho novinka Moje sváteční pečení obsahuje 60 receptů na cukroví a další sváteční dobroty, které si pamatuje ze svého dětství. Nebyl by to ale Josef Maršálek, aby je nevylepšil v duchu moderní doby. 

Vydává nakladatelství XYZ