Mandlové sušenky kurabíja
Zdroj: Marek Kučera
Mandlové sušenky kurabíja
Zdroj:
Marek Kučera
Narodily se nejspíš v 7. století n.l. v íránské provincii Tabríz a o pár století později si je zamilovala i turecká otomanská kuchyně. A že by se jimi za dalších pár století inspirovaly i slavné francouzské makronky? Vzhledem k jejich oblibě existuje i množství variant receptů, místo mandlí se někdy používají pistácie, mění se jejich velikost i tvar, ale princip sněhového těsta i vůně růžové vody jsou pevným základem jejich božské přitažlivosti.
Postup přípravy
-
Připravte 2 plechy vyložené papírem na pečení a troubu předehřejte na 175°C. V míse lehce ušlehejte bílky s cukrem, solí a růžovou vodou, až zpění. Gumovou stěrkou zatřete mleté mandle a kardamom, až získáte měkkou hmotu.
-
Pomocí lžíce nebo malé naběračky na zmrzlinu klaďte na plechy hromádky velikosti vlašského ořechu, ponechte mezi nimi asi 5 cm rozestupy. Ozdobte mandlemi nebo lupínky a případně lístky růží.
-
Pečte 15 až 20 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Nechte je vychladnout a ihned podávejte, případně uložte do vzduchotěsné nádoby.
Mandlové sušenky kurabíja
Zdroj: Marek Kučera
Mandlové sušenky kurabíja
Zdroj:
Marek Kučera