Suroviny
- bílek 2 ks
- moučkový cukr 170 g
- růžová voda 2 lžíce
- drcené mandle 440 g
- kardamom (mletý ) 1 lžíce
- mandle (nebo mandlové lupínky na ozdobu)
- růžové lístky (případně sušené růžové květy na ozdobu)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Připravte 2 plechy vyložené papírem na pečení a troubu předehřejte na 175°C. V míse lehce ušlehejte bílky s cukrem, solí a růžovou vodou, až zpění. Gumovou stěrkou zatřete mleté mandle a kardamom, až získáte měkkou hmotu.
- Pomocí lžíce nebo malé naběračky na zmrzlinu klaďte na plechy hromádky velikosti vlašského ořechu, ponechte mezi nimi asi 5 cm rozestupy. Ozdobte mandlemi nebo lupínky a případně lístky růží.
- Pečte 15 až 20 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Nechte je vychladnout a ihned podávejte, případně uložte do vzduchotěsné nádoby.
Mandlové sušenky kurabíja Zdroj: Marek Kučera