zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Mandlové sušenky kurabíja
Autor: Marek Kučera Mandlové sušenky kurabíja

Mandlové sušenky kurabíja

Hodnoceno: 3x
Narodily se nejspíš v 7. století n.l. v íránské provincii Tabríz a o pár století později si je zamilovala i turecká otomanská kuchyně. A že by se jimi za dalších pár století inspirovaly i slavné francouzské makronky? Vzhledem k jejich oblibě existuje i množství variant receptů, místo mandlí se někdy používají pistácie, mění se jejich velikost i tvar, ale princip sněhového těsta i vůně růžové vody jsou pevným základem jejich božské přitažlivosti.
do 1 hodiny
20 ks porcí

reklama

Postup

  1. Připravte 2 plechy vyložené papírem na pečení a troubu předehřejte na 175°C. V míse lehce ušlehejte bílky s cukrem, solí a růžovou vodou, až zpění. Gumovou stěrkou zatřete mleté mandle a kardamom, až získáte měkkou hmotu.
  2. Pomocí lžíce nebo malé naběračky na zmrzlinu klaďte na plechy hromádky velikosti vlašského ořechu, ponechte mezi nimi asi 5 cm rozestupy. Ozdobte mandlemi nebo lupínky a případně lístky růží. 
  3. Pečte 15 až 20 minut, až sušenky lehce zezlátnou. Nechte je vychladnout a ihned podávejte, případně uložte do vzduchotěsné nádoby.
Mandlové sušenky kurabíja
Autor: Marek Kučera Mandlové sušenky kurabíja

reklama

Související témata: sušenky , mandle , sníh , Sladké , Arabská kuchyně