Směs koření
- mletá skořice 1 lžíce
- anýz (mletý ) 1 lžička
- bílý pepř (mletý ) 3/4 lžičky
- zázvor (mletý ) 3/4 lžičky
- koriandr (mletý ) 1/2 lžičky
- kardamom (mletý ) 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý ) 1/4 lžičky
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
Těsto
- máslo (změklé ) 115 g
- třtinový cukr (tmavý ) 100 g
- mléko 1 lžíce
- hladká mouka 180 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- mouka (na pomoučení)
- sůl 1/3 lžičky
Náplň
- mandle (neloupané ) 200 g
- cukr krupice 150 g
- vejce (velké ) 1 ks
- citron (menší chemicky neošetřený ) 1 ks
- kandovaný citron (směs kandované citrusové kůry) 60 g
Postup přípravy
- Všechny suroviny na koření promíchejte v misce.
- Na těsto vyšlehejte 100 g změklého másla s cukrem a mlékem do hladké pěny. Prosejte navrch mouku, jedlou sodu, 4 lžičky koření a sůl. Třete, až bude směs hladká a vláčná. Podle potřeby přilijte mléko. Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a lehce prohněťte. Zabalte je do potravinářské fólie a uložte do chladničky.
- Mandle spařte horkou vodou a oloupejte je. Nasekejte je v mixéru typu kutr nebo na smoothie na hrubší kousky. Přidejte cukr, vejce a 2 lžičky citronové šťávy a lehce promixujte. Přisypte strouhanou citronovou kůru a kandovanou citrusovou kůru a pár pulzy rozmixujte. Promíchejte, náplň by měla být lepkavá a měkčí než těsto, ale stále držet tvar. V rendlíku rozehřejte zbylé máslo.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Na lehce pomoučeném pečicím papíru rozválejte těsto do tvaru obdélníku silnější než 5 mm, podle potřeby těsto pomoučete, aby se nelepilo. Těsto přesuňte i s pečicím papírem na plech a dvě třetiny rovnoměrně potřete rozehřátým máslem. Doprostřed obdélníku naneste mandlovou pastu v pruhu širokém asi 6 cm. Potřete ji zbylým rozehřátým máslem a přehněte levou stranu těsta přes náplň (použijte při tom pečicí papír) a navrch přehněte pravou stranu těsta tak, aby se přehnuté části mírně překrývaly. Opatrně je přitiskněte a obdélník převraťte skladem dospod. Vejce prošlehejte a potřete jím těsto. Ozdobte ho celými spařenými a oloupanými mandlemi a znovu potřete vejcem.
- Vložte do trouby a pečte 30 minut, až těsto zezlátne. Při pečení se trochu zploští, ale to je v pořádku. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na 12 plátků širokých 2,5 cm.
PRIMA TIP: Z uvedeného množství koření vznikne dvakrát víc směsi, než potřebujete. Použít ji můžete do těsta na perníčky nebo perník nebo si můžete upéct plněné spekulky znovu. V uzavíratelné nádobě vydrží vláčné pět dnů.
Kořeněné sušenky Gevulde speculaas s mandlovou náplní 2 Zdroj: Sladké
Kořeněné sušenky Gevulde speculaas s mandlovou náplní Zdroj: Sladké