Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kořeněné sušenky Gevulde speculaas s mandlovou náplní
Suroviny (12 porcí)
Směs koření:
- mletá skořice 1 lžíce
- mletý anýz 1 lžička
- mletý bílý pepř 3/4 lžičky
- mletý zázvor 3/4 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- mletý kardamom 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
Těsto:
- změklé máslo 115 g
- tmavý třtinový cukr 100 g
- mléko 1 lžíce
- hladká mouka 180 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1/3 lžičky
- mouka na pomoučení
Náplň:
- neloupané mandle 200 g
- cukr krupice 150 g
- velké vejce 1 ks
- menší chemicky neošetřený citron 1 ks
- směs kandované citrusové kůry 60 g
Ozdobení:
- velké vejce 1 ks
- neloupané mandle 30 g
Postup
- Všechny suroviny na koření promíchejte v misce.
- Na těsto vyšlehejte 100 g změklého másla s cukrem a mlékem do hladké pěny. Prosejte navrch mouku, jedlou sodu, 4 lžičky koření a sůl. Třete, až bude směs hladká a vláčná. Podle potřeby přilijte mléko. Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a lehce prohněťte. Zabalte je do potravinářské fólie a uložte do chladničky.
- Mandle spařte horkou vodou a oloupejte je. Nasekejte je v mixéru typu kutr nebo na smoothie na hrubší kousky. Přidejte cukr, vejce a 2 lžičky citronové šťávy a lehce promixujte. Přisypte strouhanou citronovou kůru a kandovanou citrusovou kůru a pár pulzy rozmixujte. Promíchejte, náplň by měla být lepkavá a měkčí než těsto, ale stále držet tvar. V rendlíku rozehřejte zbylé máslo.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Na lehce pomoučeném pečicím papíru rozválejte těsto do tvaru obdélníku silnější než 5 mm, podle potřeby těsto pomoučete, aby se nelepilo. Těsto přesuňte i s pečicím papírem na plech a dvě třetiny rovnoměrně potřete rozehřátým máslem. Doprostřed obdélníku naneste mandlovou pastu v pruhu širokém asi 6 cm. Potřete ji zbylým rozehřátým máslem a přehněte levou stranu těsta přes náplň (použijte při tom pečicí papír) a navrch přehněte pravou stranu těsta tak, aby se přehnuté části mírně překrývaly. Opatrně je přitiskněte a obdélník převraťte skladem dospod. Vejce prošlehejte a potřete jím těsto. Ozdobte ho celými spařenými a oloupanými mandlemi a znovu potřete vejcem.
- Vložte do trouby a pečte 30 minut, až těsto zezlátne. Při pečení se trochu zploští, ale to je v pořádku. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na 12 plátků širokých 2,5 cm.
PRIMA TIP: Z uvedeného množství koření vznikne dvakrát víc směsi, než potřebujete. Použít ji můžete do těsta na perníčky nebo perník nebo si můžete upéct plněné spekulky znovu. V uzavíratelné nádobě vydrží vláčné pět dnů.
Sladké
Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.
Vydalo nakladatelství Slovart.