Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Kořeněné sušenky Gevulde speculaas s mandlovou náplní

Moje hodnocení
4x

Speculaas jsou oblíbené nizozemské kořeněné sušenky, gevulde znamená plněný, v tomto případě mandlovou pastou. Holanďané si na těchto speciálních perníčcích pochutnávají na svátek sv. Mikuláše, ale upečte si je klidně kdykoliv během adventu nebo k odpolední kávě. Při rozvalování můžete snadno získat dojem, že se těsto nespojí, ale věřte tomuto receptu – funguje.

12 porcí
60 minut

Směs koření

  • mletá skořice 1 lžíce
  • mletý anýz 1 lžička
  • mletý bílý pepř 3/4 lžičky
  • mletý zázvor 3/4 lžičky
  • mletý koriandr 1/2 lžičky
  • mletý kardamom 1 lžička
  • mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
  • mletý hřebíček 1/4 lžičky

Těsto

  • změklé máslo 115 g
  • tmavý třtinový cukr 100 g
  • mléko 1 lžíce
  • hladká mouka 180 g
  • jedlá soda 1/2 lžičky
  • sůl 1/3 lžičky
  • mouka na pomoučení

Náplň

  • neloupané mandle 200 g
  • cukr krupice 150 g
  • velké vejce 1 ks
  • menší chemicky neošetřený citron 1 ks
  • směs kandované citrusové kůry 60 g

Ozdobení

  • velké vejce 1 ks
  • neloupané mandle 30 g

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na koření promíchejte v misce.
  2. Na těsto vyšlehejte 100 g změklého másla s cukrem a mlékem do hladké pěny. Prosejte navrch mouku, jedlou sodu, 4 lžičky koření a sůl. Třete, až bude směs hladká a vláčná. Podle potřeby přilijte mléko. Těsto vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu a lehce prohněťte. Zabalte je do potravinářské fólie a uložte do chladničky.
  3. Mandle spařte horkou vodou a oloupejte je. Nasekejte je v mixéru typu kutr nebo na smoothie na hrubší kousky. Přidejte cukr, vejce a 2 lžičky citronové šťávy a lehce promixujte. Přisypte strouhanou citronovou kůru a kandovanou citrusovou kůru a pár pulzy rozmixujte. Promíchejte, náplň by měla být lepkavá a měkčí než těsto, ale stále držet tvar. V rendlíku rozehřejte zbylé máslo.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Na lehce pomoučeném pečicím papíru rozválejte těsto do tvaru obdélníku silnější než 5 mm, podle potřeby těsto pomoučete, aby se nelepilo. Těsto přesuňte i s pečicím papírem na plech a dvě třetiny rovnoměrně potřete rozehřátým máslem. Doprostřed obdélníku naneste mandlovou pastu v pruhu širokém asi 6 cm. Potřete ji zbylým rozehřátým máslem a přehněte levou stranu těsta přes náplň (použijte při tom pečicí papír) a navrch přehněte pravou stranu těsta tak, aby se přehnuté části mírně překrývaly. Opatrně je přitiskněte a obdélník převraťte skladem dospod. Vejce prošlehejte a potřete jím těsto. Ozdobte ho celými spařenými a oloupanými mandlemi a znovu potřete vejcem.
  5. Vložte do trouby a pečte 30 minut, až těsto zezlátne. Při pečení se trochu zploští, ale to je v pořádku. Nechte ho vychladnout a nakrájejte na 12 plátků širokých 2,5 cm.

PRIMA TIP: Z uvedeného množství koření vznikne dvakrát víc směsi, než potřebujete. Použít ji můžete do těsta na perníčky nebo perník nebo si můžete upéct plněné spekulky znovu. V uzavíratelné nádobě vydrží vláčné pět dnů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Slovart Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty