Suroviny
- mandlová mouka 200 g
- ovesné vločky 100 g
- špaldová mouka 100 g
- máslo 120 g
- javorový sirup 130 ml
- citronová kůra 1/2
- sůl
Náplň
- marmeláda (rybízová, višňová, kiwi, angreštová, malinová nebo šípková)
Tipy od Jany z blogu Zásadně zdravě, která tento báječný recept vymyslela:
Část tuku (másla) jsem v receptu nahradila obsaženým podílem tuku v mandlové mouce (v drcených mandlích) a klasickou mouku jsem vyměnila za špaldovou a mleté vločky. Mandlovou mouku používám buďto takovou, kterou si sama z mandlí namelu, anebo s vyšším obsahem tuku, jako třeba tuhle. Mandlové mouky koupíte totiž různé, s vyšším i nižším obsahem tuku – kolem 50 % nebo 10 % – a to je pak dost rozdíl. Pokud použijete mandlovku s nízkým obsahem tuku, másla krapet přidejte, ať zachováte pojivost. Místo cukru jsem přidala svůj oblíbený javorový sirup. A vajíčka i mléko jsem vynechala úplně, nebylo jich třeba. Máslo, tuk v mandlové mouce a javorový sirup drží těsto dohromady bezvadně!
Postup přípravy
- Z uvedeného množství upečete dva plechy, tudíž 40 „oček“.
- Na kuchyňské lince nechte povolit máslo. Namelte vločky na mouku.
- Nastrouhejte čerstvou kůru z citronu. Smíchejte všechny suché ingredience: mandlovou mouku, namleté vločky, špaldovou mouku a špetku soli.
- V robotu směs smíchejte s povoleným máslem, javorovým sirupem a čerstvou citronovou kůrou. Uhnětené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho přes noc uležet v lednici.
- Uřízněte si dostatečně velký kus fólie a těsto do ní zabalte jako velký bonbón. Anebo salám.
- Druhý den těsto rozdělte napůl a rukama prohněťte, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo. Na pracovní desku položte arch pečicího papíru, těsto na něm (zcela) zakryjte druhým pečicím papírem a vyválejte ho na tloušťku asi 3 mm – snažte se válet rovnoměrně.
- Pokud bude někde tenké moc a jinde příliš vysoké, bude se nepravidelně péct a můžete nějaké kousky snadno připálit. Vykrajujte nejprve kousky s okýnkem.
- Zbytky po vykrojení splácejte pokaždé dohromady, vyválejte placku znovu a dál vykrajujte, dokud vám nedojde těsto. To stejné opakujte s druhou polovinou těsta a vykrájejte spodky lineckých bez okýnka.
- Plechy vyložené pečicím papírem pečte na střídačku v předehřáté troubě na 170 °C 3–7 minut podle tloušťky těsta. Tohle moje cukroví se peče ohromně rychle, tak buďte ve vlastním zájmu blízko trouby. ;)
- Linecké nechte vychladnout a ideálně druhý den je hojně namažte marmeládou podle chuti. Tak, aby vám uprostřed vylezla z okýnka skoro ven. Dělám to tak, že dávám víc džemu doprostřed a míň do krajů, abych neměla cukroví opatlané.