Lukáš Soukup

Česnekovo-bramborový krém s petrželovými krutony podle restaurace Brambory

Moje hodnocení
3x

Delikátní polévka od šéfkuchaře Lukáše Soukupa z brambor a konfitovaného česneku dokazuje, že i z obyčejných ingrediencí lze stvořit skutečnou lahůdku.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte konfitovaný česnek. Celé palice česneku dejte do rendlíku s olivovým olejem a na mírném ohni táhněte, až stroužky změknou, trvá to asi 30 minut.
  2. V kastrolu rozpusťte 100 g másla, přidejte pokrájenou bílou část z pórku, lístky tymiánu a zarestujte. Poté přidejte oloupané a pokrájené kousky brambor Balerina, zarestujte.
  3. Do základu vymačkejte změklé stroužky česneku. Zalijte kuřecím vývarem a smetanou a osolte, nechte povařit, až brambory změknou.
  4. Mezitím přichystejte petrželové krutony. Z toustového chleba odřízněte kůrky a nakrájejte na kostičky. Dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 120 °C, aby se chléb zlehka opekl. Mezitím rozpusťte 50 g másla, do kterého přidejte lístky petržele a rozmixujte.
  5. S tímto bylinkovým máslem promíchejte krutony a ještě trochu nechte zapéct.
  6. Rozmixujte polévku na krém a nandejte na talíře. Přidejte lístky špenátu zamíchané se solí a olivovým olejem z pečeného česneku, navrch nasypte petrželové krutony. Jako přílohu podávejte bramboru Laura pečenou na soli, překrojenou napůl a plněnou tvarohem s pažitkou.

Brambory v hlavní roli

Není to tak dávno, co v Praze na Pankráci otevřela unikátní restaurace Brambory, která patří do gastronomické skupiny Together. Nabízí pokrmy doplněné o odrůdy brambor z celého světa, včetně těch českých. Brambory jako hranolky, patatas bravas, bramborové tortilly, pečené brambory, brambory v polévce, bramborové saláty i dezerty až po exotické recepty s chobotnicí či ceviche – způsob servírování je téměř neomezený. Záleží jen na vás, kterou odrůdu chcete ochutnat. Během dne můžete vybírat i z bohatého obědového menu. A nevynechejte ani speciální akce, např. brambory & oheň.

Brambory

  • Na Pankráci 1724/129, Praha 4

www.bramborynapankraci.cz

Vyzkoušejte i další bramborové polévky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lukáš Soukup


Přečtěte si také

Recepty