Suroviny
- máslo 150 g
- pórek 2 ks
- tymián 1 snítka
- brambory (odrůda Balerina) 500 g
- česnek 200 g
- olivový olej 200 ml
- kuřecí vývar 2 l
- smetana 500 ml
- baby špenát 30 g
- toustový chléb 200 g
- hladkolistá petržel 50 g
- brambory (odrůda Laura) 3 ks
- tvaroh 100 g
- pažitka
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve připravte konfitovaný česnek. Celé palice česneku dejte do rendlíku s olivovým olejem a na mírném ohni táhněte, až stroužky změknou, trvá to asi 30 minut.
- V kastrolu rozpusťte 100 g másla, přidejte pokrájenou bílou část z pórku, lístky tymiánu a zarestujte. Poté přidejte oloupané a pokrájené kousky brambor Balerina, zarestujte.
- Do základu vymačkejte změklé stroužky česneku. Zalijte kuřecím vývarem a smetanou a osolte, nechte povařit, až brambory změknou.
- Mezitím přichystejte petrželové krutony. Z toustového chleba odřízněte kůrky a nakrájejte na kostičky. Dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 120 °C, aby se chléb zlehka opekl. Mezitím rozpusťte 50 g másla, do kterého přidejte lístky petržele a rozmixujte.
- S tímto bylinkovým máslem promíchejte krutony a ještě trochu nechte zapéct.
- Rozmixujte polévku na krém a nandejte na talíře. Přidejte lístky špenátu zamíchané se solí a olivovým olejem z pečeného česneku, navrch nasypte petrželové krutony. Jako přílohu podávejte bramboru Laura pečenou na soli, překrojenou napůl a plněnou tvarohem s pažitkou.
Česnekovo-bramborový krém s petrželovými krutony podle restaurace Brambory Zdroj: Brambory na Pankráci
Česnekovo-bramborový krém s petrželovými krutony podle restaurace Brambory Zdroj: Brambory na Pankráci
Brambory v hlavní roli
Není to tak dávno, co v Praze na Pankráci otevřela unikátní restaurace Brambory, která patří do gastronomické skupiny Together. Nabízí pokrmy doplněné o odrůdy brambor z celého světa, včetně těch českých. Brambory jako hranolky, patatas bravas, bramborové tortilly, pečené brambory, brambory v polévce, bramborové saláty i dezerty až po exotické recepty s chobotnicí či ceviche – způsob servírování je téměř neomezený. Záleží jen na vás, kterou odrůdu chcete ochutnat. Během dne můžete vybírat i z bohatého obědového menu. A nevynechejte ani speciální akce, např. brambory & oheň.
Brambory
- Na Pankráci 1724/129, Praha 4
Interiéru restaurace dominují samozřejmě brambory Zdroj: Brambory na Pankráci
Vyzkoušejte i další bramborové polévky