Suroviny
- máslo 50 g
- cibule 2 ks
- brambory 500 g
- zeleninový vývar 1 l
- smetana ke šlehání 250 ml
- pažitka 1 velká hrst
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli dosklovata.
- Na kostičky nakrájené brambory vložte do hrnce k cibuli, zalijte vývarem, smetanou a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Tyčovým mixérem polévku promixujte (část brambor můžete dát stranou a vložit do rozmixované polévky).
- Podle chuti osolte a opepřete, chvilku povařte a do hotové polévky přidejte velkou hrst nakrájené pažitky.
- K servírování přidejte lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany. A fialové květy pažitky.
Krémová pažitková polévka s bramborem 1