Suroviny
- brambory 4 ks
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- celer 1 ks
- sušené houby 2 hrsti
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- kmín 1 špetka
- bobkový list 4 ks
- majoránka (čerstvá) 1/2 hrsti
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Nejprve namočte sušené houby do litru horké vody.
- V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku, zaprašte ji moukou a krátce orestujte. Podlejte trochou vody a rozmíchejte dohladka.
- Přidejte namočené houby i s výluhem – myšleno s vodou, ve které jsou namočené, bobkový list, kmín, brambory pokrájené na kostky, prolisovaný česnek a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete.
- Polévku občas zamíchejte a vařte, až bude zelenina měkká.
- Hotovou polévku dejte na talíř a provoňte čerstvě nasekanou majoránkou. Doporučuji čerstvou, je to opravdu velký rozdíl! Podávejte s čerstvým chlebem.
Vyzkoušejte také klasickou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE