Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Sedlácká bramboračka
Sedlácká bramboračka se sušenými houbami
Klasická česká bramboračka je jídlo, kterým se nedá přejíst. Nejlepší je ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte z hub čerstvých, které jste právě přinesli z lesa. Nemusí to být jen hříbky, použijte co nejpestřejší směsku.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- brambory 4 ks
- malá cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- malý celer 1 ks
- Sušené houby 2 hrsti
- Česnek 2 stroužky
- hladká mouka 2 lžíce
- Máslo 2 lžíce
- kmín 1 špetka
- Bobkový list 4 ks
- čerstvá majoránka 1/2 hrsti
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- čerstvý chléb
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve namočte sušené houby do litru horké vody.
- V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku, zaprašte ji moukou a krátce orestujte. Podlejte trochou vody a rozmíchejte dohladka.
- Přidejte namočené houby i s výluhem – myšleno s vodou, ve které jsou namočené, bobkový list, kmín, brambory pokrájené na kostky, prolisovaný česnek a na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Osolte a opepřete.
- Polévku občas zamíchejte a vařte, až bude zelenina měkká.
- Hotovou polévku dejte na talíř a provoňte čerstvě nasekanou majoránkou. Doporučuji čerstvou, je to opravdu velký rozdíl! Podávejte s čerstvým chlebem.