Vyhledávání
Reklama
Smetanová pórková polévka s bramborami
4 porce
do 30 minut

Málokteré jídlo je tak nenáročné na přípravu i použité suroviny, a přitom tak dobré a uspokojivé. Touhle polévkou potěšíte dospělé gurmány i zmlsané děti (jen šetřete s pepřem). A pokud někde na trhu narazíte na mladý, čerstvě sklizený pórek, bude polévka ještě lepší!
Reklama
Článek
Nejlepší recepty na oblíbené české a moravské tradiční polévky
Když dojde řeč na ryze české a moravské polévky, dají se rozdělit na dva hlavní tábory. Na jedné straně stojí masové vývary, v kterých jsme opravdoví mistři :) A na druhé...
Suroviny (4 porce)
- velký tlustý pórek 1 ks
- Máslo 2 lžíce
- zeleninový vývar nebo voda 1 litr
- středně velké brambory 3 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
- špetka muškátového květu
Reklama
Postup
- Pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte máslo, vhoďte bílé části pórku a nechte je změknout (neměly by zhnědnout). Poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nakrájenou zelenou část pórku, na kostičky nakrájené brambory a muškátový květ. Vařte 20 minut do změknutí brambor.
- Přilijte smetanu a tyčovým mixérem lehce polévku rozmixujte, čímž se i zahustí. Pokud máte rádi krémové polévky, můžete rozmixovat úplně dohladka. Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete.
- PRIMA TIP: Do polévky můžete při servírování přidat na másle opečené krutony z housky nebo klasického chleba.
Reklama
Smetanová pórková polévka s bramborami; foto: Češka z Česka
Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska_blog
Reklama