Suroviny
- pórek (velký) 1 ks
- máslo 2 lžíce
- zeleninový vývar (nebo voda) 1 litr
- brambory (středně velké) 3 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový květ 1 špetka
Postup přípravy
- Pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte máslo, vhoďte bílé části pórku a nechte je změknout (neměly by zhnědnout). Poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nakrájenou zelenou část pórku, na kostičky nakrájené brambory a muškátový květ. Vařte 20 minut do změknutí brambor.
- Přilijte smetanu a tyčovým mixérem lehce polévku rozmixujte, čímž se i zahustí. Pokud máte rádi krémové polévky, můžete rozmixovat úplně dohladka. Nakonec polévku podle chuti dosolte a opepřete.
PRIMA TIP: Do polévky můžete při servírování přidat na másle opečené krutony z housky nebo klasického chleba.
Vyzkoušejte také delikátní krémovou polévku z květáku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE