Akademiekvality.cz

Jemný bramborový krém se slaninovým chipsem

Moje hodnocení
5x

Polévky a brambory my Češi milujeme. Jak jinak si vysvětlit, že ročně v České republice spotřebujeme průměrně 70 kg brambor na osobu! Že jsme polévkoví, k tomu ani žádná čísla nepotřebujeme. Dáváme si polévky k obědu i večeři. V poslední době jsme si navíc oblíbili krémy, které lze umixovat takřka z jakékoliv zeleniny. Vyzkoušejte třeba tento recept na delikátní bramborový krém.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • brambory 600 g
  • cibule 1 ks
  • zeleninový vývar 600 ml
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • máslo 2 lžíce
  • slanina 4 plátky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy

  1. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené oloupané brambory.
  2. Zalijte vývarem, nechte provařit, dokud brambory nebudou měkké. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  3. Přidejte smetanu a nechte projít varem, poté osolte a opepřete dle chuti.
  4. Servírujte s opečenými plátky slaniny a čerstvou pokrájenou pažitkou.

PRIMA TIP: V receptu jsme použili Bio Vavřinec BIO Smetanu ke šlehání 30%, která letos získala ocenění Regionální potravina. Zvolit můžete i BOHEMILK trvanlivou smetanu ke šlehání 1 l (BOHEMILK, a. s.) nebo Smetanu ke šlehání od Moravia Lacto, a. s., obě mají značku Klasa.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty