Suroviny
Pokud se vám nechce šťouchat brambory s cibulkou a škvarky, vydejte se jednodušší cestou – uvařené brambory rozdělte do hlubokých talířů, rozmačkejte je vidličkou a přelijte hotovou česnečkou.
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si vezměte k ruce velký hrnec, naplňte jej dvěma litry vody, přihoďte trochu soli, přiklopte pokličkou a postavte na silný plamen.
- Zatímco se voda pomalu ubírá svou jistou cestou k bodu varu, přichystejte si suroviny. Z brambor sloupněte pomocí škrabky slupku (máte-li nové brambory, jen je odrbejte kartáčkem), omyjte je pod tekoucí vodou a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Řapíkatý celer opláchněte, odkrojte mu oba konce a nakrájejte na tenké plátky. Stroužky česneku vybalte ze slupek a prožeňte je lisem na česnek. I cibuli obnažte a ostrým nožem ji nakrájejte na drobné kostičky.
- Voda v hrnci už zřejmě klokotá varem, a tak do ní vhoďte připravené brambory. Mírně ztlumte pod hrncem plamen, jen napůl přiklopte pokličkou (aby voda z hrnce neutíkala) a vařte nějakých 15 minut, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím si vezměte k ruce malý rendlík, vhoďte do něj máslo a postavte na střední plamen. Jakmile se máslo beze zbytku rozpustí, přidejte k němu cibulku a za občasného pošťouchnutí vařečkou ji nechte osmahnout tak, aby získala atraktivní nazlátlý odstín.
- Cibulka je osmahlá a brambory nejspíš měkké – pro jistotu do jedné z nich píchněte vidličkou nebo ji ochutnejte. Uvařené brambory však neslévejte, nýbrž je děrovanou lžící z vody vylovte a přendejte do nějaké pěkné mísy, v níž je později ponesete na stůl.
- V hrnci vám nyní zbývá lehký bramborový vývar, pod nímž nadále udržujte středně silný plamen a přidejte do něj řapíkatý celer, majoránku, kmín a přiměřeně soli. Pak do něj ještě rozklepněte obě vejce, vařečkou je rozmíchejte do všech stran a nechte to všechno umírněně klokotat dobrých 10 minut.
- Mezitím svou pozornost obraťte k uvařeným bramborám vyčkávajícím v míse. Nasypte k nim osmahlou cibulku, hrst domácích škvarků, sůl a pomocí šťouchadla to všechno rázně rozšťouchejte, až se v míse zrodí kompaktní a voňavá substance.
- V této chvíli je vaše česnečka prakticky hotová, jen jí chybí česnek. Ten přidejte až na samotný závěr, jen tak zůstane při své plné aromatické síle. Česnečku neste na stůl ruku v ruce se šťouchanými brambory.