Cizrnová polévka s mangoldem
Zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové
Cizrnová polévka s mangoldem
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové
Moje hodnocení
59x
Pokud máte rádi husté polévky, ve kterých se potkávají různé chutě a stojí v nich lžíce, bude vás tahle dobrota bavit. Cizrna má skvělou oříškovou chuť, mangold zase spoustu vitaminů, zkrátka ideální kombinace :)
Osmažte pomalu cibuli a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.