Suroviny
- cibule (nakrájená na měsíčky) 3 ks
- česnek (nakrájený na plátky) 3 stroužky
- olivový olej 5 lžic
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- chilli (nebo mletá pálivá paprika) 1/2 lžičky
- voda (horká) 1 a 1/2 litru
- zeleninový bujón (Würzl nebo DM drogerie) 2 kostky
- cizrna (uvařená) 500 g
- brambory (nakrájené na kostičky) 500 g
- mangold (čerstvé listy) velká hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- dýňová semínka (nebo vlašské ořechy na ozdobu)
Postup přípravy
- Osmažte pomalu cibuli a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
- Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
- Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
- Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
- Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.