Suroviny
- máslo 2 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (velká, ideálně bílá nebo žlutá) 1 ks
- česnek 2 paličky (cca 25 stroužků)
- tymián (čerstvý) 3 snítky
- brambory (střední) 4 ks
- zeleninový vývar cca 500 ml
- plnotučné mléko cca 150 ml
- máslo (nebo olivový olej)
- pečivo (na krutóny)
- hladkolistá petržel
- tymián
- bílý pepř (mletý)
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na másle s olejem orestujte doměkka. Česnek oloupejte, zbavte klíčků a prolisujte do misky.
- K cibuli přidejte připravený česnek, čerstvý tymián bez stonků a opékejte asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoní. Nesmí se ale připálit, jinak zhořkne.
- Takhle připravenou směs zalijte vývarem, přidejte oloupané, na menší kostky nakrájené brambory a sůl a pepř podle chuti.
- Na středním plameni vařte asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Obsah hrnce přendejte do mixéru a rozmixujte do jemné konzistence. Podle potřeby přidávejte mléko. Záleží na tom, jestli máte radši hustší nebo tekutější konzistenci.
- Na závěr polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi, nakrájejte si pečivo na kostičky a opečte dozlatova na másle.
- Na závěr dozdobte nasekanou čerstvou petrželkou, krutóny a tymiánem.
Vyzkoušejte i tradiční česnečku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE