Králík
- králičí stehno 4 ks
- slanina 100 g
- sádlo 2 lžíce
- cibule 4 ks
- česnek 4 stroužky
- tymián 1 lžička
- sladká paprika 1 lžička
- sůl
- třtinový cukr 1 lžíce
- kremžská hořčice 1 lžíce
- cider 500 ml
- citronová šťáva 1/2
- tymián
- čerstvě namletý pepř
Šťouchané brambory
- brambory 1 kg
- sůl
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 3 lžíce
- jablka 1 ks
- hladkolistá petržel 1 menší hrst
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Králík: Králičí stehna prošpikujte proužky z poloviny slaniny a zbytek nakrájejte na kostičky. Stehna osolte a opepřete a odložte do misky. Troubu rozehřejte na 180–200 °C.
- Sádlo rozpusťte v kastrolu vhodném do trouby (nejlépe litinovém), opečte na něm nakrájenou slaninu a cibuli dorůžova, pak přidejte i králičí stehna a opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Pak přidejte česnek, tymián, papriku, sůl a pepř, cukr, hořčici a ještě cca 2 minuty za občasného promíchnutí opékejte, pak zalijte ciderem. Přiveďte k varu, přiklopte a kastrol přesuňte na 1–1,5 hodiny do trouby. Občas přelijte stehna šťávou a podle potřeby můžete mírně podlít ciderem nebo vodou.
- Když je maso měkké, ochutnejte, přidejte citronovou šťávu, odklopte a dopečte na barvu, asi 10–15 minut. Pak znovu ochutnejte – můžete přisolit, přisladit, přidat trochu cideru – výsledná chuť má být sladkokyselá.
- Šťouchané brambory s jablky: Uvařte oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka. Mezitím oloupejte jablko, vykrojte jádřinec a nakrájejte jablko na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte také na tenké plátky.
- V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte jablka a česnek, osolte, lehce opepřete a opékejte na mírnějším ohni do měkka. Trvá to jen pár minut.
- Brambory slijte, vyklopte k nim jablka z pánve se šťávou i česnekem, přidejte zbylé máslo a rozšťouchejte je. Ochutnejte, je-li třeba, dochuťte a vmíchejte hrubě nasekané lístky petržele.