Suroviny
- sušené houby 1 velká hrst
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- česnek 3 stroužky
- drcený kmín 1 lžička
- bobkový list 4 ks
- voda 1,7 litru
- brambory 4 ks
- červená čočka 1 plná hrst
- čočka (drobnozrnná,puy nebo horská) 200 g
- saturejka (sušená ) 1 lžička
- kedlubna (kedlubnové listy) 8 ks
- majoránka (sušená ) 1 lžička
- libeček (čerstvý ) 2 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Sušené houby dejte do misky a zalijte je 200 ml vroucí vody. Nechte 10 minut odstát.
- Mezitím v hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou na kostičky dosklovata. Přidejte mrkve na půlkolečka a řapíkatý celer na kostičky. Zarestujte asi 2 minuty. Poté přihoďte nasekaný česnek a ještě krátce zarestujte společeně s drceným kmínem a bobkovými listy.
- Když se koření a česnek rozvoní, zalijte 1,5 litrem vroucí vody a zamíchejte.
- Do hrnce přidejte sušené houby i s nálevem a na kostky nakrájené brambory. Přisypte červenou i drobnozrnnou čočku, osolte, opepřete a dochuťte saturejkou. Vařte 15 minut.
- Pak přihoďte nakrájené kedlubnové listy zbavené stonků a vařte dalších 5–7 minut.
- Nakonec polévku dochuťte promnutou majoránkou a nasekaným libečkem.
PRIMA TIP: Kedlubnové listy jsou surovinou, kterou často otrháme už v obchodě nebo doma bez užitku vyhodíme. je to přitom skvělé listí, která má výbornou chuť a příjemnou pevnou strukturu, takže se nerozvaří. Můžete ho nahradit i jinou listovou zeleninou, například mangoldem, kadeřávkem nebo listovou kapustou Cavolo Nero. Lze použít i špenát, ale ten nevařte, stačí ho těsně před koncem varu jen nechat krátce zavadnout.
Vyzkoušejte také recept na tradiční čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE