Vejce jsou symbolem Velikonoc a většina Čechů stále drží tradici barvení vajec a následné koledy. V početnějších rodinách se tak po Velikonočním pondělí může sejít až několik desítek vajec uvařených natvrdo. Byla by škoda je nezpracovat, ale v tomto množství už to chce trochu inspirace, co s nimi podniknout...
50 nových nápadů, jak v kuchyni využít vykoledovaná vejce natvrdo
Vejce je takový malý zázrak pod skořápkou. Skvělý způsob, jak tělu dodat bílkoviny a spoustu dalších prospěšných látek. Pokud se vám doma po Velikonocích sejde větší množství vajec, s receptem na vajíčkovou pomazánku asi nevystačíte. Inspirujte se recepty z různých koutů světa a připravte vaječné hody!
Salát a pomazánka
První, co vás asi napadne, je připravit vajíčkovou pomazánku nebo salát, kde se vajec spotřebuje větší množství a oba tyto pokrmy jsou všeobecně oblíbené. Kromě klasiky můžete zkusit i verzi s jarními bylinkami, případně přidat ředkvičky, avokádo nebo jinou zeleninu.
Připravte jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zabalte je do masa
Vejce jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit masové pokrmy. Zkuste třeba zábavná skotská vejce, tedy bochánky z mletého masa, v kterých se skrývá vajíčko. Stejně zábavná bude i klasická sekaná s bíložlutým překvapením uvnitř. A koneckonců můžete obdobně připravit i bezmasou variantu, třeba falafelové koule plněné vejci.
Salátové variace
Vejce jsou skvělým doplňkem k zeleninovým salátům, z kterých se díky porci bílkovin stane plnohodnotné jídlo, po kterém nebudete mít hned hlad. V některých světově známých salátech je vejce dokonce nezbytnou součástí. Odlehčete po Velikonocích jídelníček a připravte si skvělý salát, který se do jarního menu báječně hodí.
Ponořte je do omáčky
Vejce dokážou v mnoha ohledech nahradit maso a také se tak v mnoha světových kuchyních používají. Zkuste se inspirovat a připravte vejce v omáčce. Podávejte je jako hlavní teplý chod, strávníci u stolu budou možná nejprve překvapeni, ale není důvod, proč by si je tento způsob konzumace vajec nezískal. Nás si tedy získal!
Nezapomínejte ani na klasiku a připravte oblíbené francouzské brambory s vejci a uzeným masem podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE
Naložte je na později
Pokud je množství vajec natvrdo ve vaší domácnosti větší než malé, může být jejich zpracování výzva a po pár dnech už s nimi u svých strávníků neuspějete. Pak přicházejí na řadu nápady, jak vejce natvrdo zpracovat a uchovat na delší čas. Protože jinak je potřeba je použít maximálně do týdne. Naštěstí se s vejci dá docela kouzlit, můžete je totiž naložit a marinovat, čímž se jejich trvanlivost prodlouží. A navíc získají nový chuťový akcent.
Těmito nápady to samozřejmě nekončí. Vejce natvrdo jsou univerzální surovina, kterou lze v kuchyni využít mnohostranně. Nakrájejte je do krémové polévky, připravte plněná vejce jako chuťovku na sváteční stůl, přidejte je do senvičů nebo uvařte španělské ptáčky, kde vejce natvrdo nesmí chybět.
Tři hvězdy na závěr
Na závěr tu pro vás máme ještě tři zajímavé recepty, které rozšíří váš povelikonoční repertoár. Polévka šmigrustovka je typickou velikonoční polévkou, v které najde uplatnění nejen koleda v podobě vajec, ale také uzený vývar, v kterém se vařilo maso na nádivku. Pokud se vám název zdá cizí, vězte, že slovo šmigrust na severní Moravě znamená pomlázku.
Mezi poklady české kuchyně patří také vaječná tlačenka. Chuťovka na bázi aspiku vypadá krásně na řezu a bude ozdobou každé tabule.
A v neposlední řadě tu máme jednu ryze českou klasiku, i když název by mohl evokovat opak. Ruské vejce ale opravdu spatřilo světlo světa v Praze, v legendárním automatu Koruna na Václavském náměstí. Vzniklo náhodou, když kuchaři potřebovali zpracovat větší množství surovin, tak je poskládali dohromady do misky a stal se z toho hit, který lze na lahůdkářských pultech najít dodnes.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH