Suroviny
- teplá voda 6 lžic
- cukr krupice 1 lžíce
- sherry ocet 2 lžíce
- sójová omáčka se sníženým obsahem soli 200 ml
- velká vejce (viz. Prima tip) 6 ks
- vločková sůl a čerstvě mletý nebo drcený černý pepř k podávání
Postup přípravy
- V míse promíchejte v teplé vodě cukr, aby se rozpustil, pak vmíchejte ocet a sójovou omáčku. Čerstvě uvařená vejce vkládejte do jiné mísy, naplněné studenou vodou a ledem. Tak se ihned ukončí var a vejce zůstanou uvnitř krémově vláčná.
- Jakmile vejce vychladnou (a voda už nebude tak ledová), oloupejte je přímo ve vodě, tak zachováte jejich dokonalý tvar. Přesuňte je do mísy s nálevem a v ledničce nechte marinovat od 2 do 6 hodin – dávejte pozor, aby byla stále ponořená v nálevu a probarvila se tak stejnoměrně, položte na ně třeba malý talířek. Pokud nemáte sójovou omáčku se sníženým obsahem soli, marinujte vejce spíš kratší dobu. Pak je vyjměte a uchovejte v uzavřené nádobě (takto vydrží v chladu až 1 měsíc), nálev můžete použít i na další várku vajec.
- Vejce podávejte rozkrojená, poprášená solí a pepřem.
PRIMA TIP: Vejce vařte přesně 6 minut a 50 vteřin (to je to hlavní tajemství) ve vroucí vodě, jimiž ještě první 1 ½ minuty zlehka promíchávejte, aby se teplo rozložilo stejnoměrně.