Cobbův salát – recept na americký salát, který podávejte jako hlavní chod

Moje hodnocení
18x

Když kdysi nad ránem roku 1937 v hollywoodské restauraci Brown Derby dostal její majitel Bob Cobb hlad stejně jako jeho kamarád Sid Grauman (provozovatel ikonického Čínského divadla), vyplundroval ledničku.

4 porce
60 minut
americká

Zálivka

  • malá šalotka, nakrájená na tenká kolečka 1 ks
  • červený vinný ocet 3 lžíce
  • hrubozrnná dijonská hořčice 1 lžíce
  • ocet (olivový olej) 3 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Salát

  • vejce (velká vejce) 4 ks
  • anglická slanina 8 plátků
  • středně velká kuřecí prsa 2 ks
  • hlávkový nebo římský salát, natrhaný na kousky nebo nakrájený 1 ks
  • rajčata (zralá rajčata, nakrájená) 6 ks
  • avokádo, nakrájené na plátky nebo kousky 1 ks
  • kvalitní sýr s modrou plísní, rozdrobený 100 g
  • nakrájená pažitka 3 lžíce

Kromě listového salátu tam tehdy našel natvrdo uvařená vejce, kus pečeného kuřete, sýr, rajčata, pažitku a avokádo. Vítr sem odkudsi přivál i vůni smažené slaniny a pár plátků objevil v ledničce i Mr. Cobb. A z toho všeho udělal salát. Sida Graumana tak nadchl, že si ho dal ještě téhož dne odpoledne a z Brown Derby se pak sláva Cobbova salátu rozšířila nejen po celém Hollywoodu, ale po celé Americe. Dnes je tamní klasikou.

Postup přípravy

  1. Šalotku v misce zakapejte octem, osolte, opepřete a nechte asi 5 minut stát, aby se chutě prolnuly. Pak přidejte hořčici a 3 lžíce oleje. Prošlehejte vidličkou a je-li třeba, ještě osolte a opepřete.
  2. V kastrůlku uveďte do varu vodu. Vložte vejce a vařte je 8 minut. Propláchněte je studenou vodou a vychladlá oloupejte.
  3. Slaninu škvařte v pánvi 8 až 10 minut, až bude křupavá. Nechte ji na talíři vyloženém papírovými utěrkami odsát tuk. Až vychladne, nakrájejte ji na kousky.
  4. V tuku po slanině smažte kuřecí prsa asi 12 až 15 minut, až hezky zhnědnou a budou propečená. Přesuňte je na prkýnko. Tuk z pánve přilijte k zálivce a prošlehejte ji. Chcete-li, přidejte ještě trochu olivového oleje.
  5. Vychladlé kuře natrhejte na vlákna nebo nakrájejte na kousky. Vejce rozkrájejte na plátky nebo kousky.
  6. Na talíře rozložte salátové listy, zakapejte trochou zálivky a navrch naaranžujte maso, vejce, rajčata, avokádo a sýr. Posypte slaninou, přelijte zbylou zálivkou a nakonec posypte pažitkou.

PRIMA TIP: Cobbův salát je znalci považován za opravdovou symfonii chutí, vůní a textur. „Křupavá slanina se pojí s krémovým plísňovým sýrem, čerstvé a křupavé listy salátu se mísí s pikantními bylinkami a šťavnatým kuřetem na pozadí vláčných vajec a pikantní zálivka lahodně obaluje každé sousto a je spolehlivým pojítkem, které ze všech těch věcí činí jeden báječný salát.“

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty