Zálivka
- šalotka (malá, nakrájená na tenká kolečka) 1 ks
- červený vinný ocet 3 lžíce
- dijonská hořčice (hrubozrnná ) 1 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- vejce (velká ) 4 ks
- anglická slanina 8 plátků
- kuřecí prsa (středně velká ) 2 ks
- hlávkový salát (nebo římský salát, natrhaný na kousky nebo nakrájený) 1 ks
- rajčata (zralá, nakrájená) 6 ks
- avokádo (nakrájené na plátky nebo kousky) 1 ks
- sýr s modrou plísní (kvalitní sýr s modrou plísní, rozdrobený) 100 g
- pažitka (nakrájená ) 3 lžíce
Kromě listového salátu tam tehdy našel natvrdo uvařená vejce, kus pečeného kuřete, sýr, rajčata, pažitku a avokádo. Vítr sem odkudsi přivál i vůni smažené slaniny a pár plátků objevil v ledničce i Mr. Cobb. A z toho všeho udělal salát. Sida Graumana tak nadchl, že si ho dal ještě téhož dne odpoledne a z Brown Derby se pak sláva Cobbova salátu rozšířila nejen po celém Hollywoodu, ale po celé Americe. Dnes je tamní klasikou.
Postup přípravy
- Šalotku v misce zakapejte octem, osolte, opepřete a nechte asi 5 minut stát, aby se chutě prolnuly. Pak přidejte hořčici a 3 lžíce oleje. Prošlehejte vidličkou a je-li třeba, ještě osolte a opepřete.
- V kastrůlku uveďte do varu vodu. Vložte vejce a vařte je 8 minut. Propláchněte je studenou vodou a vychladlá oloupejte.
- Slaninu škvařte v pánvi 8 až 10 minut, až bude křupavá. Nechte ji na talíři vyloženém papírovými utěrkami odsát tuk. Až vychladne, nakrájejte ji na kousky.
- V tuku po slanině smažte kuřecí prsa asi 12 až 15 minut, až hezky zhnědnou a budou propečená. Přesuňte je na prkýnko. Tuk z pánve přilijte k zálivce a prošlehejte ji. Chcete-li, přidejte ještě trochu olivového oleje.
- Vychladlé kuře natrhejte na vlákna nebo nakrájejte na kousky. Vejce rozkrájejte na plátky nebo kousky.
- Na talíře rozložte salátové listy, zakapejte trochou zálivky a navrch naaranžujte maso, vejce, rajčata, avokádo a sýr. Posypte slaninou, přelijte zbylou zálivkou a nakonec posypte pažitkou.
PRIMA TIP: Cobbův salát je znalci považován za opravdovou symfonii chutí, vůní a textur. „Křupavá slanina se pojí s krémovým plísňovým sýrem, čerstvé a křupavé listy salátu se mísí s pikantními bylinkami a šťavnatým kuřetem na pozadí vláčných vajec a pikantní zálivka lahodně obaluje každé sousto a je spolehlivým pojítkem, které ze všech těch věcí činí jeden báječný salát.“