Marinovaná vejce jsou oblíbená v celé Asii. Jejich příznivci je milují především v polévce ramen, ale dají se jíst i samotná, jen s miskou horké rýže. Příprava je blesková, potěšení nekonečné...
Vejce marinovaná v sójové omáčce jsou skvělou chuťovkou, kterou budete nakládat zas a znova
Naložit vejce není žádná věda a výsledek snažení je velmi uspokojivý. Jednoduchá marináda má základ v sójové omáčce, přidává se rýžový ocet a něco sladkého – cukr nebo rýžové víno mirin. Další dochucení je variabilní, můžete přidat čerstvý zázvor, česnek, chilli papričky, sezamová semínka nebo jarní cibulku.
Důležité je správně uvařit vejce, poté je opatrně oloupat a naložit do nálevu. Aby marináda vejce dobře ochutila, je potřeba je nechat marinovat minimálně 3 hodiny, ale ještě lépe přes noc. Vejce ovšem vydrží v lednici a v nálevu klidně týden, takže je chuťovka pěkně po ruce, když vás přepadne malý hlad.
Ramen vejce se už podle názvu podávají nejčastěji v japonské polévce ramen, ale hodí se i do poke bowls, japonských donburi misek nebo ke smažené rýži. V Koreji se nakládaným vejcím říká Mayak Eggs a podávají se s miskou horké rýže a přelité marinádou.
Jak připravit nakládaná ramen vejce:
- Do lahve o objemu 2 litry dejte 12 velkých vajec, uvařených na váš oblíbený způsob (6 minut na tekutý žloutek, 8 na polotekutý a 12 minut na vejce natvrdo), vychladlých a oloupaných.
- Svařte marinádu z 200 ml kvalitní přirozeně fermentované sójové nebo tamari omáčky, 2 lžic krupicového cukru (na barvě nezáleží), 1 lžíce rýžového octa, 4 sušených chilli papriček (nebo 2 čerstvých červených papriček), 2 hvězdiček badyánu a 750 ml – 1 l vody (chcete-li vejce konzumovat brzy, použijte méně vody), asi 5 minut při mírnější teplotě.
- Marinádu nechte vychladnout a pak jí zalijte vejce volně vyskládaná do lahve. Chlaďte nejméně 3 hodiny, v ledničce vydrží až týden. Podávejte rozkrojená, zakápnutá trochou marinády.
Zdroj: autorský text, www.alphafoodie.com, zdroj foto: iStock