Suroviny
- vejce 3 ks
- krůtí mleté maso 700 g
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- majoránka (sušená ) 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý ) 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- cibule (menší ) 1 ks
- listový špenát 2 hrsti
- hladkolistá petržel 1 hrst
- dijonská hořčice 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve vroucí vodě uvařte vejce natvrdo – od bodu varu to trvá 7–8 minut na středním stupni. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
- Mezitím promíchejte ve větší míse mleté maso s vinným octem, olejem, majoránkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Česnek oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, špenát a petrželku nasekejte nahrubo. Přimíchejte vše k masu tak, aby vznikla kompaktní směs.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Do zapékací nádoby o rozměrech 30 x 40 cm vložte polovinu masové směsi. Vytvarujte z ní šišku silnou 3 cm. Na její střed naskládejte vejce a lehce je do ní zatlačte. Zakryjte zbylou masovou směsí a vytvarujte opět šišku. Sekanou při tvarování vždy lehce zmáčkněte, aby se nerozpadala, a uhlaďte všechny nerovnosti.
- Podlijte 250 ml vody, sekanou potřete svrchu hořčicí a pečte 35–40 minut dozlatova. Vyjměte, nechte chvilku zchladnout, nakrájejte na 1cm plátky a podávejte.
Velikonoční krůtí sekaná s vejci Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál