Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Velikonoční krůtí sekaná s vejci

Moje hodnocení
6x

Příjemný způsob zužitkování vykoledovaných vajec. Krůtí maso patří mezi nejzdravější kvůli nízkému obsahu tuků a vysokému podílu bílkovin a minerálů, ten zvýší ještě vařená vejce a bylinky. Použít můžete libovolnou kombinaci ze zahrádky nebo truhlíku.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve vroucí vodě uvařte vejce natvrdo – od bodu varu to trvá 7–8 minut na středním stupni. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
  2. Mezitím promíchejte ve větší míse mleté maso s vinným octem, olejem, majoránkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Česnek oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, špenát a petrželku nasekejte nahrubo. Přimíchejte vše k masu tak, aby vznikla kompaktní směs.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C. Do zapékací nádoby o rozměrech 30 x 40 cm vložte polovinu masové směsi. Vytvarujte z ní šišku silnou 3 cm. Na její střed naskládejte vejce a lehce je do ní zatlačte. Zakryjte zbylou masovou směsí a vytvarujte opět šišku. Sekanou při tvarování vždy lehce zmáčkněte, aby se nerozpadala, a uhlaďte všechny nerovnosti.
  4. Podlijte 250 ml vody, sekanou potřete svrchu hořčicí a pečte 35–40 minut dozlatova. Vyjměte, nechte chvilku zchladnout, nakrájejte na 1cm plátky a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty