Portugalská smažená vejce s bylinkovou náplní

Moje hodnocení
4x

Určitě jste už slyšeli o skotských vejcích. Ale co taková portugalská? Tato smažená lahůdka je perfektním předkrmem, který si budete chtít dopřávat dokola a dokola. Pokud tedy po Velikonocích nemáte vajíček stále dost, zkuste tato!

8 porcí
60 minut

Suroviny

  • vejce (pokojové teploty) 5 ks
  • najemno nasekaná hladkolistá petrželka 2 lžíce
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 2 lžičky
  • bílý vinný ocet 1 lžička
  • sůl (špetka soli)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • hladká mouka 4 lžíce
  • strouhanka 50 g
  • slunečnicový olej na smažení

K podávání

  • majonéza 4 lžíce
  • omáčka piri piri nebo sriracha 1 lžička

Postup přípravy

  1. Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu.
  2. Jakmile začne voda vřít, vložte do vody opatrně 4 vejce a nechte je vařit v jemně bublající vodě přesně 9 minut.
  3. Mezitím si připravte nádobu s vodou a ledem. Po uplynutí 9 minut vejce ihned přendejte do ledové vody a nechte je v ní 10 minut vychladit.
  4. Vychlazená vejce opatrně oloupejte, nožem je podélně přepulte a lžičkou žloutky opatrně přendejte do misky.
  5. Ke žloutkům přidejte najemno nasekanou petrželku, olivový olej, ocet, špetku soli a čerstvě mletý pepř a vidličkou dobře promíchejte.
  6. Vzniklou hmotou naplňte půlky vajec a dobře upěchujte. Poté půlky naplněných vajec postupně obalte v mouce, prošlehaném vejci a na závěr ve strouhance.
  7. V menším hrnci rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje na 170 °C a obalená vejce v něm postupně osmažte ze všech stran dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíte na papírové utěrce.
  8. Ihned podávejte s majonézou smíchanou s omáčkou piri piri.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka


Přečtěte si také

Recepty