Suroviny
- vejce (pokojové teploty) 5 ks
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná ) 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžičky
- bílý vinný ocet 1 lžička
- hladká mouka 4 lžíce
- strouhanka 50 g
- slunečnicový olej (na smažení)
- sůl špetka
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu.
- Jakmile začne voda vřít, vložte do vody opatrně 4 vejce a nechte je vařit v jemně bublající vodě přesně 9 minut.
- Mezitím si připravte nádobu s vodou a ledem. Po uplynutí 9 minut vejce ihned přendejte do ledové vody a nechte je v ní 10 minut vychladit.
- Vychlazená vejce opatrně oloupejte, nožem je podélně přepulte a lžičkou žloutky opatrně přendejte do misky.
- Ke žloutkům přidejte najemno nasekanou petrželku, olivový olej, ocet, špetku soli a čerstvě mletý pepř a vidličkou dobře promíchejte.
- Vzniklou hmotou naplňte půlky vajec a dobře upěchujte. Poté půlky naplněných vajec postupně obalte v mouce, prošlehaném vejci a na závěr ve strouhance.
- V menším hrnci rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje na 170 °C a obalená vejce v něm postupně osmažte ze všech stran dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíte na papírové utěrce.
- Ihned podávejte s majonézou smíchanou s omáčkou piri piri.
Portugalská smažená vejce s bylinkovou náplní 2 Zdroj: Kublanka