Zdeněk Pohlreich

Sytý bramborový salát s vejci a sardinkami

Moje hodnocení
20x

Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, ale v Paříži, doplňuje brambory, zelené fazolky, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony.

4 porce
60 minut

Salát

Dresink

Postup přípravy

  1. Připravte salát. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a spařte v ní 2 minuty fazolky. Vyjměte je a dejte zchladit do studené vody, vylovte je a nechte okapat.
  2. Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložte neoloupané brambory a nechte je vařit 15–20 minut. Vyjměte je, nechte zchladnout a pokrájejte je na poloviny.
  3. Do vroucí vody vložte vejce a uvařte ho nahniličko, od bodu varu to trvá 5 minut. Vodu slijte, zalijte vejce studenou vodou a po 1–2 minutách ho oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
  4. Cherry rajčátka přepulte, salát natrhejte na kousky velikosti sousta a smíchejte v míse s vejci, bramborami a fazolkami. Osolte a opepřete. Navrch přidejte sardinky.
  5. Na dresink promíchejte v misce zakysanou smetanu, citronovou šťávu, olivový olej a vodu a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Dresink vmíchejte do salátu a servírujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty