Salát
- zelené fazolky 200 g
- brambory (malé brambůrky (ideálně ratté)) 400 g
- vejce 2 ks
- cherry rajčata 200 g
- hlávkový salát (příp. little gem nebo římský) 1 ks
- sardinka (konzervované ) 1 plechovka (125 g)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Dresink
- zakysaná smetana (min. 15%) 150 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 7 lžic
- voda 3 lžíce
- moučkový cukr 1,5 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Připravte salát. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a spařte v ní 2 minuty fazolky. Vyjměte je a dejte zchladit do studené vody, vylovte je a nechte okapat.
- Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložte neoloupané brambory a nechte je vařit 15–20 minut. Vyjměte je, nechte zchladnout a pokrájejte je na poloviny.
- Do vroucí vody vložte vejce a uvařte ho nahniličko, od bodu varu to trvá 5 minut. Vodu slijte, zalijte vejce studenou vodou a po 1–2 minutách ho oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Cherry rajčátka přepulte, salát natrhejte na kousky velikosti sousta a smíchejte v míse s vejci, bramborami a fazolkami. Osolte a opepřete. Navrch přidejte sardinky.
- Na dresink promíchejte v misce zakysanou smetanu, citronovou šťávu, olivový olej a vodu a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Dresink vmíchejte do salátu a servírujte.
Sytý bramborový salát s vejci a sardinkami 2 Zdroj: Marek Bartoš / Super jednoduše