Sytý bramborový salát s vejci a sardinkami
Zdroj: Marek Bartoš / Super jednoduše
Sytý bramborový salát s vejci a sardinkami
Zdroj:
Marek Bartoš / Super jednoduše
Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, ale v Paříži, doplňuje brambory, zelené fazolky, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony.
Postup přípravy
-
Připravte salát. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a spařte v ní 2 minuty fazolky. Vyjměte je a dejte zchladit do studené vody, vylovte je a nechte okapat.
-
Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložte neoloupané brambory a nechte je vařit 15–20 minut. Vyjměte je, nechte zchladnout a pokrájejte je na poloviny.
-
Do vroucí vody vložte vejce a uvařte ho nahniličko, od bodu varu to trvá 5 minut. Vodu slijte, zalijte vejce studenou vodou a po 1–2 minutách ho oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.
-
Cherry rajčátka přepulte, salát natrhejte na kousky velikosti sousta a smíchejte v míse s vejci, bramborami a fazolkami. Osolte a opepřete. Navrch přidejte sardinky.
-
Na dresink promíchejte v misce zakysanou smetanu, citronovou šťávu, olivový olej a vodu a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Dresink vmíchejte do salátu a servírujte.
Sytý bramborový salát s vejci a sardinkami 2
Zdroj: Marek Bartoš / Super jednoduše
Sytý bramborový salát s vejci a sardinkami 2
Zdroj:
Marek Bartoš / Super jednoduše