Marcela Prachařová

Francouzské brambory podle Romana Vaňka

Moje hodnocení
230x

Máme pro vás recept na zapečené francouzské brambory podle Romana Vaňka s menší úpravou! Můžete si uvařit tuto odlehčenější verzi, ale zároveň v závorkách najdete ingredience v původním množství.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Francouzské brambory patří mezi stálice rodinných kuchařek. Těžko říct, kde se vzal jejich název, protože tohle jídlo je ryze české a v kuchřkách Jilie Childové byste je hledali marně. Snad jim byly inspirací klasické gratinované brambory Dauphinoise se smetanou a muškátem. Každopádně je to jídlo, kterým se zavděčíte všem, pochutná si na nich statný muž i zmlsané děcko.

Navíc patří francouzské brambory mezi jídla celkem ekonomicky výhodná, a pokud na ně budete myslet předem a zvládnete si uvařit brambory ve slupce třeba den předem během přípravy jiné večeře, je to i pokrm vyžadující krátkou přípravu. Rozhodně se vyplatí použít české brambory, které mají vysokou kvalitu a jsou čerstvé, což jim zaručuje lepší chuť než těm z dovozu. Volte varný typ B, který se nerozvaří.

Postup přípravy

  1. Pekáček vymažte sádlem a vysypejte strouhankou.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a nechte zesklovatět na lžíci sádla (můžete ji nechat i lehce zkaramelizovat).
  3. Do pekáčku střídavě vrstvěte brambory – osolte, opepřete –, maso, vařená vejce a cibuli. Poslední vrstva je z brambor. Na klasický pekáč to vyjde na 3 vrstvy brambor (včetně té horní) a po dvou vrstvách masa, vajec a cibule. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 160 °C.
  4. Po 10 minutách pekáč zalijte vejci prošlehanými se smetanou, kterou jste osolili a opepřili. Pečte dalších 30–40 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marcela Prachařová

Pradobroty Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.


Přečtěte si také

Recepty