Suroviny
- brambory (vařené ve slupce - typ B) 1 kg
- uzené maso (krkovice, kýta, nakrájené na kostičky) 250 g
- sádlo 2 lžíce
- vejce natvrdo 5 ks
- vejce 2 ks (3 ks v původním receptu)
- smetana 200 ml (400 ml v původním receptu)
- cibule 4 ks (2 ks v původním receptu)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhanka
Francouzské brambory patří mezi stálice rodinných kuchařek. Těžko říct, kde se vzal jejich název, protože tohle jídlo je ryze české a v kuchřkách Julie Childové byste je hledali marně. Snad jim byly inspirací klasické gratinované brambory Dauphinoise se smetanou a muškátem. Každopádně je to jídlo, kterým se zavděčíte všem, pochutná si na nich statný muž i zmlsané děcko.
Navíc patří francouzské brambory mezi jídla celkem ekonomicky výhodná, a pokud na ně budete myslet předem a zvládnete uvařit brambory ve slupce třeba den předem během přípravy jiné večeře, je to i pokrm vyžadující krátkou přípravu. Rozhodně se vyplatí použít české brambory, které mají vysokou kvalitu a jsou čerstvé, což jim zaručuje lepší chuť než těm z dovozu. Volte varný typ B, který se nerozvaří.
Postup přípravy
- Pekáček vymažte sádlem a vysypejte strouhankou.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a nechte zesklovatět na lžíci sádla (můžete ji nechat i lehce zkaramelizovat).
- Do pekáčku střídavě vrstvěte brambory – osolte, opepřete –, maso, vařená vejce a cibuli. Poslední vrstva je z brambor. Na klasický pekáč to vyjde na 3 vrstvy brambor (včetně té horní) a po dvou vrstvách masa, vajec a cibule. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 160 °C.
- Po 10 minutách pekáč zalijte vejci prošlehanými se smetanou, kterou jste osolili a opepřili. Pečte dalších 30–40 minut.
Vyzkoušejte i recept na oblíbené šunkofleky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šunkofleky s uzeným masem podle rodinného receptu