Slovenská polévka demikát s brynzou

Moje hodnocení
21x

Původ názvu obklopuje záhada, kterou se nám nepodařilo rozluštit, ale jedno je jisté – tahle lehká, zajímavá polévka je typická pro slovenskou a také valašskou kuchyni a jejím hlavním esem je lahodná ovčí brynza.

6 porcí
30 minut
slovenská

Suroviny

  • sádlo 2 lžíce
  • menší cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • mletá sladká paprika 2 lžičky
  • brambory 1 kg
  • májová brynza, rozdrobená 400 g
  • máslo 2 lžíce
  • chlebové krutony a bylinky k podávání
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • voda 1,2 litru

K demikátu ale vede více cest – tradiční způsob přípravy vyžadoval místo vody s bramborami vodu, v níž se vařily bramborové halušky, jíž se zalila brynza rozmíchaná s cibulkou, pepřem, kmínem, paprikou. Promíchaná směs se pouze prohřála, aby nepřišla o vitaminy, a podávala se starším opečeným pečivem. V některých verzích je obohacena smetanou a/nebo vajíčkem. Níže je tedy jedna z mnohých možných verzí, protože jak se zdá, je tolik demikátů, kolik je kuchařů.

Postup přípravy

  1. Sádlo rozehřejte v hrnci a smažte na něm cibuli asi 5 minut. Poprašte paprikou a chvíli promíchávejte. Vsypte oloupané a na kousky nakrájené brambory, pak zalijte vodou a uveďte do varu. Teplotu snižte a vařte asi 15 minut.
  2. V troše vody z vařených brambor promíchejte brynzu a přidejte ji do polévky. Je-li třeba, polévku osolte, ale obvykle stačí slaná brynza. Podle chuti opepřete a polévku zjemněte máslem.
  3. Podávejte ji s krutonky ze staršího chleba, opečenými na tuku s trochou bylinek, případně s čerstvými bylinkami.

PRIMA TIP: Demikát je lahodný i v krémové verzi, v tom případě ho po přidání brynzy rozmixujte a podávejte s trochou smetany, i zakysané.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty