Suroviny
- sádlo 2 lžíce
- cibule (menší, nakrájená nadrobno) 1 ks
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- brambory 1 kg
- brynza (májová, rozdrobená) 400 g
- máslo 2 lžíce
- chlebové krutony (k podávání)
- bylinky (k podávání)
- voda 1,2 litru
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K demikátu ale vede více cest – tradiční způsob přípravy vyžadoval místo vody s bramborami vodu, v níž se vařily bramborové halušky, jíž se zalila brynza rozmíchaná s cibulkou, pepřem, kmínem, paprikou. Promíchaná směs se pouze prohřála, aby nepřišla o vitaminy, a podávala se starším opečeným pečivem. V některých verzích je obohacena smetanou a/nebo vajíčkem. Níže je tedy jedna z mnohých možných verzí, protože jak se zdá, je tolik demikátů, kolik je kuchařů.
Postup přípravy
- Sádlo rozehřejte v hrnci a smažte na něm cibuli asi 5 minut. Poprašte paprikou a chvíli promíchávejte. Vsypte oloupané a na kousky nakrájené brambory, pak zalijte vodou a uveďte do varu. Teplotu snižte a vařte asi 15 minut.
- V troše vody z vařených brambor promíchejte brynzu a přidejte ji do polévky. Je-li třeba, polévku osolte, ale obvykle stačí slaná brynza. Podle chuti opepřete a polévku zjemněte máslem.
- Podávejte ji s krutonky ze staršího chleba, opečenými na tuku s trochou bylinek, případně s čerstvými bylinkami.
PRIMA TIP: Demikát je lahodný i v krémové verzi, v tom případě ho po přidání brynzy rozmixujte a podávejte s trochou smetany, i zakysané.