Závitky
- hovězí kýta 4 plátky (po 150 g)
- vejce (natvrdo) 1 ks
- nakládané okurky 2 ks
- hořčice 4 lžíce
- cibule 1 ks
- špek 20-40 g
- salám (gothajský nebo špekáčky) 80 g
- sůl
- pepř
Omáčka
- sádlo 50 g
- cibule (střední) 3 ks
- špek 40 g
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- hovězí vývar 800 ml
- lák z okurek 100 ml
- plnotučná hořčice 1 lžíce
Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechejte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží.
Postup přípravy
- Neprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice.
- Na plátek naskládáme asi 5–10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.
- Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda.
- Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda.
- Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
- Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky.
- Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí). Podáváme s rýží.
Vyzkoušejte také kuře na paprice s máslovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE