Najděte si recept
Na co máte chuť?

Španělský ptáček podle Romana Vaňka
Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechejte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží.
Suroviny (4 porce)
Závitky:
- hovězí kýta 4 plátky (po 150 g)
- natvrdo uvařené vejce 1 ks
- sterilované okurky 2 ks
- plnotučná hořčice 4 lžíce
- střední cibule 1 ks
- špek 20-40 g
- gothajský salám nebo špekáčky 80 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omáčka:
- sádlo 50 g
- střední cibule 3 ks
- špek 40 g
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- hovězí vývar 800 ml
- lák z okurek 100 ml
- plnotučná hořčice 1 lžíce
Postup
- Neprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice.
- Na plátek naskládáme asi 5–10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky (nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.
- Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda.
- Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda.
- Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.
- Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a precedíme ji přes síto na ptáčky.
- Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí). Podáváme s rýží.
Španělský ptáček; foto: Pradobroty.cz
Pradobroty
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.