Sekaná
- vejce 5 ks
- mrkev 150 g
- cibule 70 g
- česnek 2 stroužky
- krůtí prsa 500 g
- slanina 100 g
- vejce (např. Authentic) 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžička
- dijonská hořčice
- rostlinný olej
- sůl 1 lžička
- černý pepř (mletý ) 1/2 lžičky
Pyré
- přepuštěné máslo 1 lžíce (nebo 1/2 lžíce másla a 1/2 lžíce oleje)
- brambory 500 g
- petržel (očištěný kořen ) 150 g
- mléko (plnotučné ) 500 ml
- bobkový list 2 ks
- mléko (+ plnotučné nebo smetana na vaření dle potřeby k dokončení)
- sůl (sůl)
Pesto
- petrželová nať (mix petrželové nati a pažitky) 30 g
- piniové oříšky 20 g
- parmazán (nebo pecorino) 30 g
- česnek 1 malý stroužek
- olivový olej 50 g
- sůl
- pepř (mletý )
Mrkev
- mrkev 3–4 ks
- rostlinný olej
- sůl
Postup přípravy
- Postup sekaná: Vejce uvařte natvrdo. Tzn. vložte do středního hrnce s vodou, kterou přiveďte varu. Od doby varu stopněte 10 minut a teplotu snižte na střední stupeň.
- Uvařená vejce prudce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Ihned oloupejte a nechte zcela vychladnout.
- Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní vodu. Cibuli také nastrouhejte najemno – popř. rozemelte najemno. Nakonec nastrouhejte i česnek.
- Připravenou zeleninu dejte do větší mísy.
- V sekáčku/mixéru rozemelte do co nejjemnější konzistence očistěné a na kostky nakrájené krůtí maso a na kousky nakrájenou slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
- Krůtí fáš přidejte k nastrouhané zelenině, přidejte pepř a důkladně propracujte rukama, aby se vše dokonale spojilo.
- Směs rozdělte na 2 poloviny.
- Jednu polovinu vytvarujte do tvaru podélného bochánku a dejte ji do pekáče předem vymazaného troškou oleje. Z vajec odkrojte bílé špičky (použijte třeba do pomazánky nebo snězte) a vejce poklaďte podélně vedle sebe po délce masa.
- Druhou části masové směsi vejce „přiklopte“ a pomocí namočeným rukou vytvarujte tvar bochánku/sekané.
- Nakonec potřete sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potřete i troškou dijonské hořčice.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 minut, poté teplotu zvyšte na 220–230 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
- Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžete během pečení polít lžící vody.
- Postup na pyré: Brambory i petržel omyjte a nakrájejte na menší kostky.
- Ve středním hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestujte zprudka kousky petržele.
- Přidejte brambory a vše zalijte půl litrem mléka.
- Vhoďte do hrnce bobkový list, cca ½ lžičky soli a vařte při střední teplotě doměkka. Hrnec ale hlídejte a během vaření několikrát promíchejte, aby se zelenina a mléko nepřichytily dna.
- Jakmile jsou brambory a petržel měkké, vyndejte bobkový list a zeleninu rozšťouchejte nebo prolisujte lisem na brambory (ten pro tvorbu kaše a pyré velmi doporučuji pořídit). Dle potřeby k pyré přidejte ohřáté mléko nebo smetanu a zašlehejte ručním šlehačem nebo metličkou.
- Dochuťte solí.
- Pro dokonale hladkou konzistenci nakonec propasírujte přes jemné sítko.
- Postup na pesto: Nať a pažitku opláchněte a důkladně osušte.
- Piniové oříšky opražte nasucho na pánvi dozlatova.
- Nať a pažitku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto.
- Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
- Postup na mrkev: Mrkev zlehka oškrábejte, omyjte a rozkrojte podélně napůl.
- Mrkve poskládejte do pekáče vedle sebe, zakápněte olejem a posypte troškou soli.
- Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.
- Postup na servírování: Sekanou krájejte na středně silné plátky.
- Podávejte s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami. Vše dozdobte a dochuťte připravených petrželovo-pažitkovým pestem.
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem a pyré z brambor a petržele 2 Zdroj: Mamachef