Krůtí sekaná s mrkví a vejcem a pyré z brambor a petržele

Moje hodnocení
5x

Receptů na tradiční sekanou je nespočet, tak pojďte tentokrát zkusit něco trochu jiného. Krůtí sekaná je výtečná, a když ji spojíte s mrkví a naplníte vajíčky, máte se opravdu na co těšit. A klidně si ji dopřejte nejen na Velikonoce!

4 porce
60 minut
česká

Sekaná

Pyré

  • přepuštěné máslo 1 lžíce (nebo 1/2 lžíce másla a 1/2 lžíce oleje)
  • oloupané brambory 500 g
  • očištěný kořen petržele 150 g
  • mléko (plnotučné mléko) 500 ml
  • bobkový list 2 ks
  • černý pepř (sůl)
  • + plnotučné mléko nebo smetana na vaření dle potřeby k dokončení

Pesto

  • mix petrželové nati a pažitky 30 g
  • piniové oříšky 20 g
  • parmazán nebo pecorino 30 g
  • česnek 1 malý stroužek
  • ocet (olivový olej) 50 g
  • sůl a mletý pepř

Mrkev

Postup přípravy

  1. Postup sekaná: Vejce uvařte natvrdo. Tzn. vložte do středního hrnce s vodou, kterou přiveďte varu. Od doby varu stopněte 10 minut a teplotu snižte na střední stupeň.
  2. Uvařená vejce prudce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Ihned oloupejte a nechte zcela vychladnout.
  3. Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní vodu. Cibuli také nastrouhejte najemno – popř. rozemelte najemno. Nakonec nastrouhejte i česnek.
  4. Připravenou zeleninu dejte do větší mísy.
  5. V sekáčku/mixéru rozemelte do co nejjemnější konzistence očistěné a na kostky nakrájené krůtí maso a na kousky nakrájenou slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
  6. Krůtí fáš přidejte k nastrouhané zelenině, přidejte pepř a důkladně propracujte rukama, aby se vše dokonale spojilo.
  7. Směs rozdělte na 2 poloviny.
  8. Jednu polovinu vytvarujte do tvaru podélného bochánku a dejte ji do pekáče předem vymazaného troškou oleje. Z vajec odkrojte bílé špičky (použijte třeba do pomazánky nebo snězte) a vejce poklaďte podélně vedle sebe po délce masa.
  9. Druhou části masové směsi vejce „přiklopte“ a pomocí namočeným rukou vytvarujte tvar bochánku/sekané.
  10. Nakonec potřete sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potřete i troškou dijonské hořčice.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 minut, poté teplotu zvyšte na 220–230 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
  12. Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžete během pečení polít lžící vody.
  13. Postup na pyré: Brambory i petržel omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  14. Ve středním hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestujte zprudka kousky petržele.
  15. Přidejte brambory a vše zalijte půl litrem mléka.
  16. Vhoďte do hrnce bobkový list, cca ½ lžičky soli a vařte při střední teplotě doměkka. Hrnec ale hlídejte a během vaření několikrát promíchejte, aby se zelenina a mléko nepřichytily dna.
  17. Jakmile jsou brambory a petržel měkké, vyndejte bobkový list a zeleninu rozšťouchejte nebo prolisujte lisem na brambory (ten pro tvorbu kaše a pyré velmi doporučuji pořídit). Dle potřeby k pyré přidejte ohřáté mléko nebo smetanu a zašlehejte ručním šlehačem nebo metličkou.
  18. Dochuťte solí.
  19. Pro dokonale hladkou konzistenci nakonec propasírujte přes jemné sítko.
  20. Postup na pesto: Nať a pažitku opláchněte a důkladně osušte.
  21. Piniové oříšky opražte nasucho na pánvi dozlatova.
  22. Nať a pažitku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto.
  23. Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
  24. Postup na mrkev: Mrkev zlehka oškrábejte, omyjte a rozkrojte podélně napůl.
  25. Mrkve poskládejte do pekáče vedle sebe, zakápněte olejem a posypte troškou soli.
  26. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.
  27. Postup na servírování: Sekanou krájejte na středně silné plátky.
  28. Podávejte s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami. Vše dozdobte a dochuťte připravených petrželovo-pažitkovým pestem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty