Krůtí sekaná s mrkví a vejcem a pyré z brambor a petržele
Zdroj: Mamachef
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem a pyré z brambor a petržele
Zdroj:
Mamachef
Receptů na tradiční sekanou je nespočet, tak pojďte tentokrát zkusit něco trochu jiného. Krůtí sekaná je výtečná, a když ji spojíte s mrkví a naplníte vajíčky, máte se opravdu na co těšit. A klidně si ji dopřejte nejen na Velikonoce!
Postup přípravy
-
Postup sekaná: Vejce uvařte natvrdo. Tzn. vložte do středního hrnce s vodou, kterou přiveďte varu. Od doby varu stopněte 10 minut a teplotu snižte na střední stupeň.
-
Uvařená vejce prudce zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Ihned oloupejte a nechte zcela vychladnout.
-
Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní vodu. Cibuli také nastrouhejte najemno – popř. rozemelte najemno. Nakonec nastrouhejte i česnek.
-
Připravenou zeleninu dejte do větší mísy.
-
V sekáčku/mixéru rozemelte do co nejjemnější konzistence očistěné a na kostky nakrájené krůtí maso a na kousky nakrájenou slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
-
Krůtí fáš přidejte k nastrouhané zelenině, přidejte pepř a důkladně propracujte rukama, aby se vše dokonale spojilo.
-
Směs rozdělte na 2 poloviny.
-
Jednu polovinu vytvarujte do tvaru podélného bochánku a dejte ji do pekáče předem vymazaného troškou oleje. Z vajec odkrojte bílé špičky (použijte třeba do pomazánky nebo snězte) a vejce poklaďte podélně vedle sebe po délce masa.
-
Druhou části masové směsi vejce „přiklopte“ a pomocí namočeným rukou vytvarujte tvar bochánku/sekané.
-
Nakonec potřete sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potřete i troškou dijonské hořčice.
-
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 minut, poté teplotu zvyšte na 220–230 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
-
Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžete během pečení polít lžící vody.
-
Postup na pyré: Brambory i petržel omyjte a nakrájejte na menší kostky.
-
Ve středním hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestujte zprudka kousky petržele.
-
Přidejte brambory a vše zalijte půl litrem mléka.
-
Vhoďte do hrnce bobkový list, cca ½ lžičky soli a vařte při střední teplotě doměkka. Hrnec ale hlídejte a během vaření několikrát promíchejte, aby se zelenina a mléko nepřichytily dna.
-
Jakmile jsou brambory a petržel měkké, vyndejte bobkový list a zeleninu rozšťouchejte nebo prolisujte lisem na brambory (ten pro tvorbu kaše a pyré velmi doporučuji pořídit). Dle potřeby k pyré přidejte ohřáté mléko nebo smetanu a zašlehejte ručním šlehačem nebo metličkou.
-
Dochuťte solí.
-
Pro dokonale hladkou konzistenci nakonec propasírujte přes jemné sítko.
-
Postup na pesto: Nať a pažitku opláchněte a důkladně osušte.
-
Piniové oříšky opražte nasucho na pánvi dozlatova.
-
Nať a pažitku vložte do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí (jen špetku a případně dochuťte po rozmixování) a pepřem a rozmixujte v pesto.
-
Pesto lze vytvořit i ve hmoždíři.
-
Postup na mrkev: Mrkev zlehka oškrábejte, omyjte a rozkrojte podélně napůl.
-
Mrkve poskládejte do pekáče vedle sebe, zakápněte olejem a posypte troškou soli.
-
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.
-
Postup na servírování: Sekanou krájejte na středně silné plátky.
-
Podávejte s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami. Vše dozdobte a dochuťte připravených petrželovo-pažitkovým pestem.
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem a pyré z brambor a petržele 2
Zdroj: Mamachef
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem a pyré z brambor a petržele 2
Zdroj:
Mamachef