Suroviny
- cizrna (suchá ) 300 g
- česnek 3 stroužky
- jarní cibulka 1 ks
- bylinky (čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, koriandr, libeček, oregano)) 1 hrst
- koriandr (mletý ) 1 špetka
- chilli (mleté,lze vynechat) 1 špetka
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- vejce 6–8 ks
- rostlinný olej (na smažení) cca 300 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cizrnu propláchněte a namočte ji do studené vody zhruba na 12 hodin. Vody přilijte hodně, cizrna jí hodně vsákne.
- Druhý den cizrnu sceďte, propláchněte ji a vsypte do mixéru na smoothie. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo, jarní cibulku nasekejte nahrubo, bylinky odrhněte od stonků a vše přisypte k cizrně. Přidejte koření, osolte (zhruba 1 lžičkou soli) a opepřete. Rozmixujte nahrubo a uložte na 1–2 hodiny do lednice. Hmota navlhne a půjde s ní dobře pracovat.
- Vejce uvařte naměkko nebo natvrdo podle chuti, od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 9 minut natvrdo. Uvařená vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte je. Obalujte je v cizrnové hmotě – odeberte 1 vrchovatou lžíci, vytvarujte z ní v ruce placku a zabalte do ní vejce.
- V hrnci rozehřejte olej a na vyšším středním stupni v něm smažte obalená vejce dozlatova. Občas je pootočte. Vyjměte je a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce.
PRIMA TIP: Pokud nechcete vejce smažit v oleji, upečte je v troubě předehřáté na 200 °C. Lehce je potřete olejem a pečte zhruba 20 minut dozlatova.