Barbora Říhová

Skotská falafel vejce z cizrny

Moje hodnocení
3x

Některé pokrmy si vegetariáni prostě nedají, třeba skotská vejce – natvrdo vařená vejce obalená v mletém mase. V tomto receptu mleté maso nahrazuje falafel, mletá cizrna. Doplňte ji čerstvými bylinkami, novými brambory a česnekovým dipem. Římský kmín je základem arabské a indické kuchyně, jsou to semínka šabreje kmínovitého. Nezaměňujte ho za náš český kmín, který má úplně jinou chuť a není tak aromatický. To ho raději vynechte. Také můžete zabalit do falafelu křepelčí vejce a překvapit hosty svého večírku.

6 porcí
60 minut
arabská

Suroviny

  • suchá cizrna 300 g
  • česnek 3 stroužky
  • jarní cibulka 1 ks
  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, koriandr, libeček, oregano) 1 hrst
  • mletý koriandr 1 špetka
  • mleté chilli (lze vynechat) 1 špetka
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1/2 lžičky
  • vejce 6–8 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • rostlinný olej na smažení cca 300 ml

Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchněte a namočte ji do studené vody zhruba na 12 hodin. Vody přilijte hodně, cizrna jí hodně vsákne.
  2. Druhý den cizrnu sceďte, propláchněte ji a vsypte do mixéru na smoothie. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo, jarní cibulku nasekejte nahrubo, bylinky odrhněte od stonků a vše přisypte k cizrně. Přidejte koření, osolte (zhruba 1 lžičkou soli) a opepřete. Rozmixujte nahrubo a uložte na 1–2 hodiny do lednice. Hmota navlhne a půjde s ní dobře pracovat.
  3. Vejce uvařte naměkko nebo natvrdo podle chuti, od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 9 minut natvrdo. Uvařená vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte je. Obalujte je v cizrnové hmotě – odeberte 1 vrchovatou lžíci, vytvarujte z ní v ruce placku a zabalte do ní vejce.
  4. V hrnci rozehřejte olej a na vyšším středním stupni v něm smažte obalená vejce dozlatova. Občas je pootočte. Vyjměte je a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce.

PRIMA TIP: Pokud nechcete vejce smažit v oleji, upečte je v troubě předehřáté na 200 °C. Lehce je potřete olejem a pečte zhruba 20 minut dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Říhová

Rebarboras kitchen Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty