reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Skotská falafel vejce z cirzrny
Autor: Vajíčková kuchařka Skotská falafel vejce z cirzrny

Skotská falafel vejce z cizrny

Hodnoceno: 2x
Některé pokrmy si vegetariáni prostě nedají, třeba skotská vejce – natvrdo vařená vejce obalená v mletém mase. V tomto receptu mleté maso nahrazuje falafel, mletá cizrna. Doplňte ji čerstvými bylinkami, novými brambory a česnekovým dipem. Římský kmín je základem arabské a indické kuchyně, jsou to semínka šabreje kmínovitého. Nezaměňujte ho za náš český kmín, který má úplně jinou chuť a není tak aromatický. To ho raději vynechte. Také můžete zabalit do falafelu křepelčí vejce a překvapit hosty svého večírku.
do 1 hodiny
6–8 ks porcí

reklama

Postup

  1. Cizrnu propláchněte a namočte ji do studené vody zhruba na 12 hodin. Vody přilijte hodně, cizrna jí hodně vsákne. 
  2. Druhý den cizrnu sceďte, propláchněte ji a vsypte do mixéru na smoothie. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo, jarní cibulku nasekejte nahrubo, bylinky odrhněte od stonků a vše přisypte k cizrně. Přidejte koření, osolte (zhruba 1 lžičkou soli) a opepřete. Rozmixujte nahrubo a uložte na 1–2 hodiny do lednice. Hmota navlhne a půjde s ní dobře pracovat. 
  3. Vejce uvařte naměkko nebo natvrdo podle chuti, od bodu varu to trvá 5 minut naměkko, 9 minut natvrdo. Uvařená vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte je. Obalujte je v cizrnové hmotě – odeberte 1 vrchovatou lžíci, vytvarujte z ní v ruce placku a zabalte do ní vejce. 
  4. V hrnci rozehřejte olej a na vyšším středním stupni v něm smažte obalená vejce dozlatova. Občas je pootočte. Vyjměte je a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce. 

PRIMA TIP: Pokud nechcete vejce smažit v oleji, upečte je v troubě předehřáté na 200 °C. Lehce je potřete olejem a pečte zhruba 20 minut dozlatova. 

Skotská falafel vejce z cirzrny
Autor: Vajíčková kuchařka Skotská falafel vejce z cirzrny

reklama

Vajíčková kuchařka
Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty. 

Vydalo nakladatelství CPress.