Suroviny
- vejce 7 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- mleté hovězí maso 250 g
- mleté vepřové maso 250 g
- strouhanka (celozrnná ) 30 g
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Postup přípravy
- V menším hrnci uvařte dostatek vody, vložte do ní šest vajec a vařte je 5–6 minut nahniličko.
- Mezitím připravte masovou směs. Petrželku nasekejte nadrobno, vsypte ji do větší mísy, přidejte oba druhy masa, sůl a pepř a promíchejte.
- Troubu předehřejte na 190 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- Uvařená vejce slijte, propláchněte studenou vodou a oloupejte. Masovou směs rozdělte na šest stejných dílů. Každý rozprostřete v dlani, doprostřed položte oloupané vejce a zabalte ho do masové směsi, aby nikde neprosvítal bílek.
- V hlubokém talíři prošlehejte vidličkou zbylé vejce. Do druhého talíře nasypte strouhanku. Masový zámotek namočte nejprve do vejce, pak obalte ve strouhance a skládejte na připravený plech.
- Pečte je v předehřáté troubě dozlatova zhruba 25 minut.
Skotská vejce z mletého masa pečená v troubě Zdroj: Jíme zdravě po celý rok