Suroviny
- vejce (vařená cca 6 minut) 3 ks
- vejce (na potření) 1 ks
- mleté maso (směs) 500 g
- jablka (velké, oloupané a nastrouhané) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 svazek
- zakysaná smetana 2 lžíce
- kremžská hořčice 1 lžíce
- strouhanka několik lžic
- tvrdý sýr (kvalitní (čedar, ementál)) 50 g
- listové těsto 300 g
- kmín
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dejte do mísy a promíchejte s jablkem, hořčicí, nastrouhaným sýrem, okořeňte a zahustěte strouhankou tak, abyste získali vláčnou a tvárnou hmotu.
- Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na plát velikosti asi 30 x 45 cm a výšce ½ cm. Doprostřed těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete rozšlehaným syrovým vejcem. Na maso naskládejte podélně za sebou uvařená vejce, zakryjte zbylým mletým masem a rukama vytvarujte do podlouhlého válečku. Sekanou pak zabalte do těsta a spoj asi centimetr přeložte přes sebe.
- Kratší konce těsta zahrňte pod sekanou, aby vznikl úhledný balíček. Potřete ho vajíčkem, těsto několikrát propíchněte a posypte hrubou solí a kmínem.
- Sekanou pečte asi 50 minut až 1 hodinu, před podáváním ji nechte nejméně 15 minut chladnout. Podávejte krájenou na plátky.
PRIMA TIP: Sekaná je jako prázdné malířské plátno. Do mletého masa můžete přimíchat různé ingredience a pokaždé ho jinak dochutit. V tomto receptu jsme použili jablko, které dodá šťavnatost, stejně jako tučný sýr. Můžete ale zkusit obměnu a do velikonoční sekané přidat nasekané kopřivy nebo medvědí česnek, případně najemno nasekané uzené maso nebo orestované kousky uzené slaniny. Místo listového těsta můžete sekanou zabalit do plátků anglické slaniny.