redakce Prima FRESH

Velikonoční sekaná s vejci natvrdo v listovém těstě

Moje hodnocení
11x

Šťavnatá velikonoční sekaná z mletého masa plněná vejcem natvrdo bude zářit na slavnostním stole jako drahokam. Pro ještě větší efekt ji zabalte do křupavého kabátku z listového těsta à la svíčková Wellington.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Maso dejte do mísy a promíchejte s jablkem, hořčicí, nastrouhaným sýrem, okořeňte a zahustěte strouhankou tak, abyste získali vláčnou a tvárnou hmotu.
  2. Pokud nemáte rozválené těsto, vyválejte ho na plát velikosti asi 30 x 45 cm a výšce ½ cm. Doprostřed těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete rozšlehaným syrovým vejcem. Na maso naskládejte podélně za sebou uvařená vejce, zakryjte zbylým mletým masem a rukama vytvarujte do podlouhlého válečku. Sekanou pak zabalte do těsta a spoj asi centimetr přeložte přes sebe.
  3. Kratší konce těsta zahrňte pod sekanou, aby vznikl úhledný balíček. Potřete ho vajíčkem, těsto několikrát propíchněte a posypte hrubou solí a kmínem.
  4. Sekanou pečte asi 50 minut až 1 hodinu, před podáváním ji nechte nejméně 15 minut chladnout. Podávejte krájenou na plátky.

PRIMA TIP: Sekaná je jako prázdné malířské plátno. Do mletého masa můžete přimíchat různé ingredience a pokaždé ho jinak dochutit. V tomto receptu jsme použili jablko, které dodá šťavnatost, stejně jako tučný sýr. Můžete ale zkusit obměnu a do velikonoční sekané přidat nasekané kopřivy nebo medvědí česnek, případně najemno nasekané uzené maso nebo orestované kousky uzené slaniny. Místo listového těsta můžete sekanou zabalit do plátků anglické slaniny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty