Sugo
- tuňák (konzervovaný,např. Rio Mare Leggero) 3 ks po 60 g
- rajčata 400 g
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 40 ml
- bazalka (čerstvá ) 10 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Bešamel
- mléko 500 ml
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1 špetka
- hladká mouka 40 g
- máslo 40 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Lasagne
- lasagne (sušené ) 1 balík (500 g)
- olivový olej 20 ml
- mozzarella 4 ks
- parmazán 100 g
- vejce 4 ks
- mražený hrášek 150 g
K podávání
- smetana 200 ml
- parmazán 50 g
- bazalka (čerstvá ) 5 g
- olivový olej 20 ml
Postup přípravy
- Sugo: Rajčata nakrájejte na malé kostky a dejte do misky. Česnek rozmáčkněte plochou stranou nože a vložte do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile bude mít česnek zlatavou barvu, přidejte kostky rajčat a ztlumte plotýnku na polovinu. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nechte vařit cca 15 minut. Poté přidejte tuňáka a nasekanou bazalku a nechte společně krátce prohřát.
- Bešamel: Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo, zasypte moukou, pečlivě promíchejte a nechte asi minutu zatáhnout. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská konzistenci omáčky, cca 10-15 minut.
- Lasagne: Vajíčka uvařte natvrdo 9 minut, nechte vychladit a nakrájejte na plátky. Hrášek nechte povolit, parmazán nastrouhejte a mozzarellu nakrájejte na plátky.
- Připravíme středně velký vyšší pekáč a začněte vrstvit. První vrstva je vždy bešamel. Bešamelem nejprve pokryjte dno pekáče, zakryjte pláty lasagní a ty zakryjte opět bešamelem. Bešamel zakryjte sugem, ozdobte hráškem, vajíčkem a mozzarellou a vše zaprášte parmazánem. Nyní máte hotovou první vrstvu. Pokračujte ve vrstvení a udělejte další tři vrstvy.
- Troubu zahřejte na 170 stupňů a pečte cca 45 minut. Po vyndání z trouby nechte lasagne ještě minimálně 10 minut odpočívat, budou se pak mnohem lépe porcovat.
- K podávání: V malém rendlíku zahřejte smetanu, přidejte parmazán a nechte ho rozpustit. Na talíř nalijte porci této jednoduché omáčky a doprostřed položte vykrojenou porci horkých lasagní. Natrhaná bazalka a pár kapek olivového oleje umocní skvělý gastronomický zážitek.
Lasagne s tuňákem, hráškem, vejcem a bešamelem 2 Zdroj: archiv Rio Mare