Suroviny
- mleté hovězí maso (mix hovězího a vepřového) 400 g
- vejce 4 ks
- toustový chléb
- sůl
- pepř
- olivový olej
Tradičně se do kořeněného mletého masa balí natvrdo uvařené vejce, poté se vše obalí ve strouhance a smaží ve vyšší vrstvě oleje. Je to ale velmi tučné, takže můžete vyzkoušet i variantu pečení v troubě. Je to pořád lahůdka a navíc o něco zdravější. My jsme tentokrát vyzkoušeli zabalit do masa vejce uvařené naměkko a i když je to trochu piplačka, výsledek nás přesvědčil, že to stálo za tu práci :)
Postup přípravy
- Dejte si vařit vodu s trochou soli, to proto, aby se vajíčko hned zatáhlo, kdyby náhodou prasklo. Jakmile se začne voda vařit, vložte do něj vajíčka o pokojové teplotě. Normálně se vejce naměkko dělá cca 6,5 minuty, ale protože skotská vejce pak ještě dopečete v troubě, vařte je pouze 4,5 minuty.
- Kvalitní mleté maso stačí dochutit solí a pepřem. Vytvořte si 4 kuličky na 4 porce a roztáhněte potravinářskou fólii, se kterou bude mnohem jednodušší vejce zabalit.
- Protože jsou vajíčka opravdu hodně naměkko, budou se trošku hůře loupat. Mleté maso rozprostřete na potravinářskou fólii, doprostřed dejte vejce a pomocí fólie se pokuste vajíčko zabalit. Musíte opravdu jemně, protože jinak by vám vajíčko mohlo prasknout.
- Ze staršího toustového chleba si udějte domácí strouhanku. Lehce ho rozdrobte, osolte, opepřete a pokud budete chtít, můžete přidat i nějakou tu bylinku, to určitě není na škodu. Skvěle se k tomu hodí tymián. Pokud bude pečivo čerstvé, dejte ho na pár minut vysušit do rozehřáté trouby. Masové koule si ve strouhance obalte a můžete se vrhnout na pečení! Vytvořené koule položte na pečící papír, jemně zakápněte olivovým olejem a dejte do trouby na 180 °C upéct dozlatova. Popř. je můžete usmažit na pánvi v oleji.
- Samozřejmě, pokud máte rádi vajíčko více uvařené, nechte ho vařit o něco déle. Na talíř nachystejte nějaký ten salátek, aby bylo čím to zajíst, a můžete skotské vejce rozkrojit a podávat.