Suroviny
- Vejce 2 ks
- prosciutto 6 plátků
- šalotky 4 ks
- Česnek 1 stroužek
- vepřová panenka 400 g
- Máslo 2 lžíce
- Brandy 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 4 lžíce
- dijónská hořčice 1/2 lžičky
- špetka čerstvého tymiánu
- pečené vepřové koleno (možné vynechat) 100 g
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy
- Jedno vejce vložte do studené vody a uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá zhruba 7 minut. Slijte ho, zalijte studenou vodou a oloupejte.
- Mezitím formu na paštiku nebo biskupský chlebíček (zhruba 20 x 10 cm) vymažte máslem a vyložte plátky prosciutta. Ponechte mezi nimi drobné mezery, díky kterým paštiku snáze nakrájíte. Šalotky a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Panenku zbavte tuku a nakrájejte na 1cm kostičky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- V pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo, přilijte brandy a krátce povařte. Přisypte šalotky a česnek a opékejte je dozlatova.
- Zbylé vejce prošlehejte, promíchejte se smetanou, hořčicí a tymiánem. Osolte a opepřete. Vmíchejte panenku, šalotku, česnek a vypečený tuk z pánve.
- Polovinu směsi dejte do připravené formy. Pokud používáte pečené vepřové koleno, nakrájejte ho nadrobno a posypte jím masovou směs. Doprostřed umístěte uvařené vejce. Zakryjte zbylou masovou směsí a přečnívajícími plátky prosciutta. Navrch položte potravinářskou fólii.
- Formu postavte do hlubšího pekáče, vlijte do něj vodu do výšky 2,5 cm a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu. Paštika by měla ztuhnout. Vyjměte ji a nechte zhruba 30 minut chladnout, pak ji uložte do lednice. Nechte tuhnout několik hodin, ideálně do druhého dne.