zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Venkovská paštika
Autor: Vejce na 100 způsobů Venkovská paštika

Venkovská paštika

Hodnoceno: 1x
Tohle není ledajaká paštika, ale rustikální terina s dvoubarevným překvapením uprostřed. Velice efektní pohoštění na párty nebo výlet do přírody. Aby se dobře krájela a nedrobila se, potřebuje si přes noc odpočinout v lednici.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Jedno vejce vložte do studené vody a uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá zhruba 7 minut. Slijte ho, zalijte studenou vodou a oloupejte.
  2. Mezitím formu na paštiku nebo biskupský chlebíček (zhruba 20 x 10 cm) vymažte máslem a vyložte plátky prosciutta. Ponechte mezi nimi drobné mezery, díky kterým paštiku snáze nakrájíte. Šalotky a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Panenku zbavte tuku a nakrájejte na 1cm kostičky. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. V pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo, přilijte brandy a krátce povařte. Přisypte šalotky a česnek a opékejte je dozlatova.
  4. Zbylé vejce prošlehejte, promíchejte se smetanou, hořčicí a tymiánem. Osolte a opepřete. Vmíchejte panenku, šalotku, česnek a vypečený tuk z pánve.
  5. Polovinu směsi dejte do připravené formy. Pokud používáte pečené vepřové koleno, nakrájejte ho nadrobno a posypte jím masovou směs. Doprostřed umístěte uvařené vejce. Zakryjte zbylou masovou směsí a přečnívajícími plátky prosciutta. Navrch položte potravinářskou fólii.
  6. Formu postavte do hlubšího pekáče, vlijte do něj vodu do výšky 2,5 cm a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu. Paštika by měla ztuhnout. Vyjměte ji a nechte zhruba 30 minut chladnout, pak ji uložte do lednice. Nechte tuhnout několik hodin, ideálně do druhého dne.

PRIMA TIP: Zhruba 20–30 minut před podáváním vyndejte paštiku z lednice. Sejměte z ní fólii a opatrně nožem uvolněte plátky prosciutta od stěn. Pak navrch položte prkénko, obraťte ho a paštiku opatrně vyklopte. Podávejte ji s pečivem.

Venkovská paštika  Foto: Venkovská paštika; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

reklama

Související témata: paštika , vepřové maso , vejce natvrdo , Malá jídla