Suroviny
- vejce 2 ks
- prosciutto crudo 6 plátků
- šalotka 4 ks
- česnek 1 stroužek
- vepřová panenka 400 g
- máslo 2 lžíce
- brandy 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 4 lžíce
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- tymián (čerstvého ) špetka
- vepřové koleno (pečené,možné vynechat) 100 g
- máslo (na vymazání formy)
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Jedno vejce vložte do studené vody a uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá zhruba 7 minut. Slijte ho, zalijte studenou vodou a oloupejte.
- Mezitím formu na paštiku nebo biskupský chlebíček (zhruba 20 x 10 cm) vymažte máslem a vyložte plátky prosciutta. Ponechte mezi nimi drobné mezery, díky kterým paštiku snáze nakrájíte. Šalotky a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Panenku zbavte tuku a nakrájejte na 1cm kostičky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- V pánvi rozehřejte při střední teplotě máslo, přilijte brandy a krátce povařte. Přisypte šalotky a česnek a opékejte je dozlatova.
- Zbylé vejce prošlehejte, promíchejte se smetanou, hořčicí a tymiánem. Osolte a opepřete. Vmíchejte panenku, šalotku, česnek a vypečený tuk z pánve.
- Polovinu směsi dejte do připravené formy. Pokud používáte pečené vepřové koleno, nakrájejte ho nadrobno a posypte jím masovou směs. Doprostřed umístěte uvařené vejce. Zakryjte zbylou masovou směsí a přečnívajícími plátky prosciutta. Navrch položte potravinářskou fólii.
- Formu postavte do hlubšího pekáče, vlijte do něj vodu do výšky 2,5 cm a pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu. Paštika by měla ztuhnout. Vyjměte ji a nechte zhruba 30 minut chladnout, pak ji uložte do lednice. Nechte tuhnout několik hodin, ideálně do druhého dne.