redakce Prima FRESH

Vejce v hořčičné omáčce s koprem

Moje hodnocení
21x

Polozapomenutý recept na krémovou omáčku, typický pro středoevropskou kuchyni, německy bytelný, ale s jistým francouzským půvabem (však si také Francouzi nárokují sametový bešamel) si rozhodně zaslouží renesanci. Vyzkoušejte zajímavou chuťovou variaci na naši klasickou koprovku.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vejce dejte do většího kastrolu a zalijte je studenou vodou. Uveďte do varu, pak kastrol sundejte z plotýnky a vejce nechte přikrytá stát 12 minut. Pak je v cedníku propláchněte studenou vodou, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a rozpulte.
  2. Máslo rozehřejte ve vyšší velké pánvi (aby se do ní vešla vejce). Až se rozpustí, poprašte ho moukou a 1 až 2 minuty promíchávejte, aby se mouka trochu opražila. Za stálého promíchávání – aby se netvořily žmolky – postupně přilévejte studený vývar.
  3. Až bude jíška hladká, vmíchejte do ní smetanu, uveďte do varu a za častého promíchávání uvařte hladký hustý bešamel, trvá to 5 až 8 minut.
  4. Vmíchejte do něj hořčici, citronovou šťávu, cukr a kopr a dobře promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete, případně zakápněte citronovou šťávou. Vejce vložte do omáčky, zlehka promíchejte, aby se jí trochu pokryla, nechte chvilku prohřát a ihned podávejte.

PRIMA TIP: K takto připraveným vejcím jsou ideální jednoduše uvařené brambory a lehký zelený salát.

Sledujte nás i na Pinterestu, kde najdete spoustu dalších nápadů:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty