Suroviny
- vejce (velká nebo 16 křepelčích) 8 ks
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 30 g (cca 2 lžíce)
- zeleninový vývar 800 ml
- smetana na vaření (12%) 100 ml
- dijonská hořčice 2 lžíce
- citronová šťáva (čerstvá ) 1 lžíce
- cukr 2 špetky
- kopr (nasekaný,čerstvý nebo mražený) 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Vejce dejte do většího kastrolu a zalijte je studenou vodou. Uveďte do varu, pak kastrol sundejte z plotýnky a vejce nechte přikrytá stát 12 minut. Pak je v cedníku propláchněte studenou vodou, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a rozpulte.
- Máslo rozehřejte ve vyšší velké pánvi (aby se do ní vešla vejce). Až se rozpustí, poprašte ho moukou a 1 až 2 minuty promíchávejte, aby se mouka trochu opražila. Za stálého promíchávání – aby se netvořily žmolky – postupně přilévejte studený vývar.
- Až bude jíška hladká, vmíchejte do ní smetanu, uveďte do varu a za častého promíchávání uvařte hladký hustý bešamel, trvá to 5 až 8 minut.
- Vmíchejte do něj hořčici, citronovou šťávu, cukr a kopr a dobře promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete, případně zakápněte citronovou šťávou. Vejce vložte do omáčky, zlehka promíchejte, aby se jí trochu pokryla, nechte chvilku prohřát a ihned podávejte.
PRIMA TIP: K takto připraveným vejcím jsou ideální jednoduše uvařené brambory a lehký zelený salát.
Sledujte nás i na Pinterestu, kde najdete spoustu dalších nápadů: