Suroviny
- vejce (střední) 4 ks
- mleté maso 500 g
- jablka (velké) 1 ks
- petrželka 1 svazek
- zakysaná smetana 2 lžíce
- kremžská hořčice 1 lžíce
- strouhanka 80 g
- tvrdý sýr (čedar, ementál) 50 g
- listové těsto 300 g
- sůl
- pepř
- kmín
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na teplotu 200 °C. Tři vejce uvařte naměkko (4 minuty). Přendejte je do studené vody a nechte zchladnout. Poté vejce opatrně oloupejte.
- Maso vložte do mísy, oloupané a jádřince zbavené jablko nastrouhejte nahrubo k masu, přidejte nasekanou petrželku, smetanu, hořčici, strouhanku i nastrouhaný sýr. Lehce osolte a opepřete. Pozor, sýr i hořčice maso také ochutí! Vše dobře promíchejte.
- Z těsta vyválejte obdélníkový plát silný 0,5 cm o velikosti asi 30 x 45 cm. Doprostřed těsta rozložte polovinu masa a okraje potřete posledním vajíčkem rozšlehaným vidličkou.
- Na maso naskládejte podélně za sebou vejce a přes ně rukou vytvarujte zbylou masovou směs do válečku. Konce těsta přeložte přes maso. Nahoře, v místě spoje, těsto asi centimetr zahněte a přebývající kraje přehněte pod sekanou. Těsto potřete vajíčkem, několikrát ho propíchněte a posypte hrubou solí a kmínem.
- Pečte v troubě asi 55 minut. Před podáváním nechte sekanou asi 15 minut odpočinout a poté sekanou nakrájejte na plátky.