Suroviny
- vejce 8–10 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červené chilli papričky (např. jalapeño) 1–4 ks
Nálev
- ocet (kvasný lihový ) 185 ml
- voda 375 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- hořčičné semínko 2 lžičky
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- pepř celý (červený nebo černý ) 1 lžička
- chilli 1 lžička
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut povařte a poté ihned propláchněte studenou vodou. Nechte vychladnout a oloupejte.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek a pokrájejte je na plátky. Papričku nakrájejte na tenké plátky.
- Na nálev promíchejte v rendlíku ocet s vodou, solí, cukrem a kořením, zahřívejte k varu, povařte 30 vteřin a nechte mírně zchladnout.
- Do velké sklenice střídavě vrstvěte vejce, cibuli, česnek a papričky. Zalijte teplým lákem, uzavřete a nechte v chladnější místnosti alespoň 3 dny odležet. Pak přesuňte sklenici do lednice a vejce do dvou až tří týdnů spotřebujte.
PRIMA TIP: Vejce můžete obarvit a dochutit mletým kari, kurkumou či směsí koření tandoori masala. Přidejte lžičku koření do nálevu nebo použijte různé bylinky či jiné koření.