Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nakládaná pikantní vejce à la utopenci
Suroviny (8–10 porcí)
- vejce 8–10 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červené papričky (např. jalapeño) 1–4 ks
Nálev:
- kvasný lihový ocet 185 ml
- voda 375 ml
- sůl 1 lžička
- cukr krupice 1 lžíce
- hořčičná semínka 2 lžičky
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- červený nebo černý celý pepř 1 lžička
- chilli vločky 1 lžička
Postup
- Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut povařte a poté ihned propláchněte studenou vodou. Nechte vychladnout a oloupejte.
- Mezitím oloupejte cibuli a česnek a pokrájejte je na plátky. Papričku nakrájejte na tenké plátky.
- Na nálev promíchejte v rendlíku ocet s vodou, solí, cukrem a kořením, zahřívejte k varu, povařte 30 vteřin a nechte mírně zchladnout.
- Do velké sklenice střídavě vrstvěte vejce, cibuli, česnek a papričky. Zalijte teplým lákem, uzavřete a nechte v chladnější místnosti alespoň 3 dny odležet. Pak přesuňte sklenici do lednice a vejce do dvou až tří týdnů spotřebujte.
PRIMA TIP: Vejce můžete obarvit a dochutit mletým kari, kurkumou či směsí koření tandoori masala. Přidejte lžičku koření do nálevu nebo použijte různé bylinky či jiné koření.
Chilli kuchařka
Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší knihovně měla mít čestné místo. Je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním, a hlavně vařením s chilli papričkami. V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové doplněných krásnými fotkami Jakuba Jurdiče. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro nekuchaře, a kromě geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa. (pad thai, chili con carne nebo vindaloo) i české kuchyně (božský pivní guláš či pikantní utopenci), ale myslí se i na vegetariány (spousta receptů, ve kterých vám maso rozhodně chybět nebude), alkoholiky (kapitola plná drinků) a sladkomily (neuvěřitelné, sladce-pálivé dezerty).
Vydalo nakladatelství CPress.