Suroviny
- slunečnicový olej 160 ml
- hořčičné semínko (žluté) 2 lžíce
- červená cibule (nastrouhané nahrubo (nechte vykapat šťávu v cedníku)) 4 ks
- česnek (nastrouhaný nebo prolisovaný) 10 stroužků
- zázvor (čerstvý, oloupaný a nastrouhaný) 3cm kousek
- kurkuma (mletá ) 1 lžíce
- mletý koriandr 2 lžičky
- římský kmín (celý ) 1 lžička
- rajčata (rajčatová pasta) 2 lžíce
- tamarindová pasta (pyré z tamarindu (nebo citronová šťáva)) 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžičky
- vejce natvrdo (a oloupaná) 12 ks
- chilli 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- zelené chilli papričky (čerstvé ) 3 ks
- sůl
Postup přípravy
- Polovinu oleje rozehřejte v silnostěnné pánvi nebo plochém kastrolu a smažte na něm semínka hořčice asi 1 až 2 minuty, až začnou poskakovat a praskat. Vsypte nastrouhanou cibuli a za občasného promíchání smažte asi 6 minut, až zvláční.
- Přidejte asi lžíci oleje, česnek, zázvor, část kurkumy, všechna koriandrová semínka a římský kmín a smažte další 3 minuty, až se vše rozvoní. Pak vmíchejte rajčatovou pastu, tamarindové pyré nebo citronovou šťávu, cukr, 250 ml vody a osolte. Udržujte teplé.
- Mezitím promíchejte v míse uvařená oloupaná vejce se zbylou kurkumou, chilli a paprikou. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte další asi lžíci a půl oleje a při středně vysoké teplotě opečte ochucená vejce, celkem asi 5 minut, až budou ze všech stran zlatá a vytvoří se na nich jakási kůrčička. Ve velké míse je promíchejte s teplou cibulovou směsí.
- Na zbylém oleji v čisté pánvi smažte asi 4 minuty chilli papričky, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Posypte jimi vaječné kari a podávejte s chlebovými plackami a/nebo rýží.
PRIMA TIP: Tohle kari z indického státu Andra Pradéš není nic pro slabé povahy, ovšem kulinárně je to opravdová bomba. V místě původu se do pokrmu přidávají ještě čerstvé kari listy, které je u nás dost obtížné sehnat, běžněji se dají získat listy sušené. Použijte pak případně dva nebo tři, rozdrobené, v prvním bodě receptu při smažení cibule.