Indické kari z natvrdo uvařených vajec

Moje hodnocení
9x

V převážně vegetariánské – a nejen indické – kuchyni hrají vejce důležitou úlohu coby zdroj bílkovin i vitaminů. Chuťová škála indických kari pokrmů, vyznačujících se hustými, barevnými a intenzivně kořeněnými omáčkami s nimi tvoří báječné kombo.

4 porce
60 minut
indická

Suroviny

  • slunečnicový olej 160 ml
  • žlutá hořčičná semínka 2 lžíce
  • červené cibule, nastrouhané nahrubo (nechte vykapat šťávu v cedníku) 4 ks
  • česnek, nastrouhaný nebo prolisovaný 10 stroužků
  • čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný 3cm kousek
  • mletá kurkuma 1 lžíce
  • mletý koriandr 2 lžičky
  • celý římský kmín 1 lžička
  • rajčatová pasta 2 lžíce
  • pyré z tamarindu (nebo citronová šťáva) 2 lžíce
  • cukr krupice 2 lžičky
  • vejce uvařená natvrdo a oloupaná 12 ks
  • chilli koření 2 lžičky
  • mletá sladká paprika 1 lžička
  • čerstvé zelené chilli papričky 3 ks
  • sůl

K podávání

  • čerstvý koriandr
  • chlebové placky nebo rýže

Postup přípravy

  1. Polovinu oleje rozehřejte v silnostěnné pánvi nebo plochém kastrolu a smažte na něm semínka hořčice asi 1 až 2 minuty, až začnou poskakovat a praskat. Vsypte nastrouhanou cibuli a za občasného promíchání smažte asi 6 minut, až zvláční.
  2. Přidejte asi lžíci oleje, česnek, zázvor, část kurkumy, všechna koriandrová semínka a římský kmín a smažte další 3 minuty, až se vše rozvoní. Pak vmíchejte rajčatovou pastu, tamarindové pyré nebo citronovou šťávu, cukr, 250 ml vody a osolte. Udržujte teplé.
  3. Mezitím promíchejte v míse uvařená oloupaná vejce se zbylou kurkumou, chilli a paprikou. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte další asi lžíci a půl oleje a při středně vysoké teplotě opečte ochucená vejce, celkem asi 5 minut, až budou ze všech stran zlatá a vytvoří se na nich jakási kůrčička. Ve velké míse je promíchejte s teplou cibulovou směsí.
  4. Na zbylém oleji v čisté pánvi smažte asi 4 minuty chilli papričky, až se na nich vytvoří tmavé puchýřky. Posypte jimi vaječné kari a podávejte s chlebovými plackami a/nebo rýží.

PRIMA TIP: Tohle kari z indického státu Andra Pradéš není nic pro slabé povahy, ovšem kulinárně je to opravdová bomba. V místě původu se do pokrmu přidávají ještě čerstvé kari listy, které je u nás dost obtížné sehnat, běžněji se dají získat listy sušené. Použijte pak případně dva nebo tři, rozdrobené, v prvním bodě receptu při smažení cibule.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty