Suroviny
- mleté maso (mix hovězí a vepřové) 1 kg
- rohlík (starší ) 2 ks
- mléko 100 ml + na namočení rohlíků
- vejce 3 ks
- bylinky (kopřivy, pažitka, medvědí česnek, petrželka)
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- strouhanka 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nádivka
- rohlík 3 ks
- vejce (žloutky + sníh z bílků) 3 ks
- uzené maso (vařené maso + uzený vývar)
- vepřové plecko (vařené )
- bylinky (kopřivy, popenec, libeček, popř. petrželka nebo pažitka)
- sádlo (na vymazání pekáče)
- sůl
Do sekané
- vejce natvrdo 8 ks
- slanina (nakrájená na dlouhé a tenké plátky) 300 g
- olej
Pokud připravuji domácí sekanou, většinou si koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Péct můžete např. ve formě na věnec, kam se vejde cca 1kg masa + ostatní ingredience uzpůsobené velikosti formy. Tuto sekanou je dobré péct v nějaké formě, třeba v chlebíčkové apod., bude hezky držet tvar. Anebo ji můžete zabalit do alobalu a péct v pekáčku podlitém trochou vody. Množství ingrediencí přizpůsobte velikosti svojí formy.
Postup přípravy
- Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát.
- Mezitím připravte nádivku podle receptu – rohlíky nakrájejte na plátky o síle cca 0,5 cm a uzeným vývarem je zvlhčete. Maso pokrájejte na kostičky, všechny zelené bylinky posekejte. Vše přidejte k rohlíkům, pak ještě vejce a popřípadě ještě zvlhčete vývarem. Promíchejte důkladně a vmíchejte opatrně sníh. Dochuťte podle potřeby solí. Zároveň si dejte vařit vejce natvrdo přímo do sekané – uvařte vejce natvrdo. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.
- Formu ve které budete sekanou péct, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou.
- A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte.
- Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou.
- Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte 45 minut.
- Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.
Vyzkoušejte také recept na babiččinu sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE