Suroviny
- vejce, uvařená ne úplně natvrdo 5 ks
Vlašský salát
- uvařené oloupané brambory 150 g
- uvařená mrkev 50 g
- uvařený celer 50 g
- kvalitní šunkový salám 200 g
- sterilované okurky + trocha láku na přelití vajec 80 g
- mražený hrášek 50 g
- domácí majonéza 100 g + na přelití vajec
- plnotučná hořčice, cukr, ocet, sůl a případně worcesterská omáčka na dochucení
K podávání
- několik plátků šunkového salámu nebo šunky
- sterilované okurčičky
- sterilovaná kapie
- zelená petrželka na ozdobu
- čerstvé rohlíky
Postup přípravy
- Na salát nakrájejte brambory, mrkev, celer, šunkový salám a okurky na jemné nudličky. V míse je promíchejte s hráškem (ten předem povařte asi 3 minuty ve vroucí vodě a pak propláchněte studenou), majonézou, hořčicí a dochuťte. Salát nechte v chladu odležet.
- Před podáváním rozdělte salát na talířky, posaďte na něj půlku vejce, přelijte ho majonézou prošlehanou s trochou láku a ozdobte. Správné retro je plátek salámu stočený do kornoutku, proužek kapie a kudrnatá petrželka…Podávejte s čerstvým rohlíkem.
Retro lahůdka: Domácí ruské vejce Zdroj: Marek Kučera