Retro lahůdka: Domácí ruské vejce

Moje hodnocení
21x

Historkami obložené retro prý kdysi vzniklo jako z nouze ctnost v jednom bistru „na tom pražským václaváku“ a přídomek ruské dostalo kvůli zařazení do databáze papaláši schválených pokrmů. To by vás asi k jeho reinkarnaci nenaladilo, ale když sáhnete pro vejce pod domácí slepičku, do domácí majonézy na vlašáček zamícháte dobrý olej, pro čerstvý rohlíček skočíte do rodinné pekárny, získá tahle klasika mnohem sympatičtější image. Často se podává na větších sešlostech, například na Silvestra, proto uvádíme větší množství.

10 porcí
30 minut
česká

Suroviny

  • vejce, uvařená ne úplně natvrdo 5 ks

Vlašský salát

  • uvařené oloupané brambory 150 g
  • uvařená mrkev 50 g
  • uvařený celer 50 g
  • kvalitní šunkový salám 200 g
  • sterilované okurky + trocha láku na přelití vajec 80 g
  • mražený hrášek 50 g
  • domácí majonéza 100 g + na přelití vajec
  • plnotučná hořčice, cukr, ocet, sůl a případně worcesterská omáčka na dochucení

K podávání

  • několik plátků šunkového salámu nebo šunky
  • sterilované okurčičky
  • sterilovaná kapie
  • zelená petrželka na ozdobu
  • čerstvé rohlíky

Postup přípravy

  1. Na salát nakrájejte brambory, mrkev, celer, šunkový salám a okurky na jemné nudličky. V míse je promíchejte s hráškem (ten předem povařte asi 3 minuty ve vroucí vodě a pak propláchněte studenou), majonézou, hořčicí a dochuťte. Salát nechte v chladu odležet.
  2. Před podáváním rozdělte salát na talířky, posaďte na něj půlku vejce, přelijte ho majonézou prošlehanou s trochou láku a ozdobte. Správné retro je plátek salámu stočený do kornoutku, proužek kapie a kudrnatá petrželka…Podávejte s čerstvým rohlíkem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty