Suroviny
- vejce (uvařená ne úplně natvrdo) 5 ks
Vlašský salát
- brambory (uvařené oloupané ) 150 g
- mrkev (uvařená ) 50 g
- celer (uvařený ) 50 g
- šunkový salám (kvalitní ) 200 g
- nakládané okurky (+ trocha láku na přelití vajec) 80 g
- mražený hrášek 50 g
- majonéza (domácí ) 100 g + na přelití vajec
- plnotučná hořčice
- cukr
- ocet
- worcesterová omáčka (případně na dochucení)
- sůl
K podávání
- šunkový salám (několik plátků nebo šunky)
- nakládané okurky (sterilované okurčičky)
- sterilovaná kapie
- petrželka (zelená, na ozdobu)
- rohlík (čerstvé)
Postup přípravy
- Na salát nakrájejte brambory, mrkev, celer, šunkový salám a okurky na jemné nudličky. V míse je promíchejte s hráškem (ten předem povařte asi 3 minuty ve vroucí vodě a pak propláchněte studenou), majonézou, hořčicí a dochuťte. Salát nechte v chladu odležet.
- Před podáváním rozdělte salát na talířky, posaďte na něj půlku vejce, přelijte ho majonézou prošlehanou s trochou láku a ozdobte. Správné retro je plátek salámu stočený do kornoutku, proužek kapie a kudrnatá petrželka…Podávejte s čerstvým rohlíkem.
Retro lahůdka: Domácí ruské vejce Zdroj: Marek Kučera