Suroviny
- vejce (z volného chovu a 5+ dní od snůšky) 6 ks
- sójová omáčka 150 ml
- voda 300 ml
- čaj (Gun Powder) 10 g
- mirin (rýžové víno) 2 lžíce
Postup přípravy
- Sójovou omáčku s vodou a mirinem přiveďte k varu. Vhoďte čaj a nechte louhovat okolo 5 minut. Poté vyceďte přes jemné sítko.
- Vejce používejte nejlépe z volného chovu, vybírejte ideálně vejce okolo pátého dne od snůšky. Vejce vyndejte ideálně hodinu před vařením z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Na širší straně vejce udělejte špendlíkem malou dírku. Ta pomůže, aby vejce neprasklo a zároveň při vaření vyplnilo celý objem skořápky a mělo krásný tvar. Vejce vařte plným varem po dobu 6 minut. Při vaření vejce několikrát roztočte, tím se dostane žloutek do středu vajec.
- Poté vejce prudce schlaďte v misce s vodou a ledem, tím zastavíte var a vajíčka zůstanou uvnitř krásně tekutá. Nechte je pořádně vychladit a zhruba po 5 minutách je oloupejte.
- Oloupaná vejce vložte do skleničky s víčkem, zalijte marinádou o teplotě odstátého čaje, tedy něco okolo 60 °C a sklenici uzavřete. Vejce by měla být plně ponořená. Doba marinování by měla být 2–4 dny. Vejce po celou dobu skladujte v lednici. Vejce krájejte podélně ostrým nože s namočenou čepelí.
Základní recept na nakládaná čajová vejce podle Ramen Brno Zdroj: Dominika Danieliková
Ramen Brno
Ramen polévka s nudlemi si do Česka hledala cestu dlouho. Není se co divit, připravit opravdu dobrý ramen není jednoduché. Obsahuje totiž spoustu složek, které musí chuťově ladit a být prostě perfektní. Pak vznikne dokonalé jídlo! Jedním z prvních míst, kde mohli Češi, a hlavně Moravané ochutnat ramen, byla první pobočka Ramen Brno u Mendlova náměstí, která otevřela v říjnu 2018. Letos pak přibyla další pobočka v brněnské Křenové ulici. Základem ramenu jsou nudle, které si zde sami vyrábějí, a dokonce je distribuují i do dalších podniků. K nudlím patří silný vývar, dochucený bází tzv. taré, nesmí chybět nakládané vejce, maso, různá zelenina a další ingredience. Pokud nevíte, čím začít, vsaďte na místní signature dish Naruto Ramen s vepřovým bůčkem, který je vždy v nabídce. Na menu ale najdete i vegetariánský ramen.
RAMEN BRNO
- Václavská 16, Brno
- Křenová 62a, Brno
Ramen Brno Zdroj: Vít Mádr
Zkuste doma recept na výborná vejce Benedikt s holandskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE