Suroviny
- rostlinný olej 3 lžíce
- vejce (uvařená natvrdo a oloupaná) 8 ks
- kurkuma 1 lžička
- chilli (mleté) 1 lžička
- kokosové mléko 400 ml
- červená cibule 2 ks
- zázvor asi 4cm kousek
- chilli papričky (čerstvé) 3 ks
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- koriandr (lístky) 1 hrst
- koření garam másala 1/2 lžičky
- rýže basmati (k podávání)
Postup přípravy
- Při střední teplotě rozehřejte olej ve velké silnostěnné pánvi nebo kastrolu, vložte vejce a opečte je ze všech stran 1 až 2 minuty, až se lehce zabarví. Pak přidejte kurkumu a chilli koření a smažte ještě 30 vteřin. Vmíchejte kokosové mléko a uveďte do mírného varu.
- Přidejte cibuli, zázvor, chilli papričky a sůl a zlehka povařte asi 5 minut, až se mléko odvaří asi na polovinu a cibule zvláční. Je-li třeba, zastříkněte trochou vody.
- Nakonec vmíchejte cukr a koriandr, posypte garam masalou. Vejce překrojte na poloviny a jídlo podávejte s rýží basmati.
VEJCE
Superpotravina, která asi ani nepotřebuje představovat. Nicméně je velký rozdíl mezi vejci od slepic z velkochovů a od těch, kterým byl dopřán volnější pohyb a zdravé krmení. Pak jsou skutečnou zdravotní bombou, zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, zdravých tuků, 13 základních vitaminů (důležitý je třeba vitamin D, který v jiných potravinách nenajdeme), minerálů a antioxidantů. Však on ten téměř oranžový žloutek mluví sám za sebe! A v tomto jídle typu indického kari se vejcím dostává opravdu ústřední role.
Inspirujte se dalšími recepty na voňavé curry