Suroviny
- Vejce 2 ks
- mleté vepřové maso 200 g
- hladká mouka
- vejce, rozšlěhané 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- řepkový olej na smažení
Bylinková strouhanka
- starý toustový chleba 3 plátky
- čerstvý tymián 2–3 snítky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Dochucená majonéza
- majonéza (např. Hellmann´s Delikátní) 5 lžic
- dijónská hořčice 1 lžička
- menší kyselá okurka 1 ks
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V menším rendlíku dejte vařit vodu. Jakmile začne voda vařit, vložte do ní opatrně vejce pokojové teploty a vařte 4,5 minuty. Poté zchlaďte ve studené vodě a opatrně zbavte skořápky.
- Mleté maso rozdělte na dva stejně velké kousky. Na potravinové fólii pak každý kus zvlášť vytvarujte do tenké placičky. Doprostřed masa položte vejce a opatrně do masa zabalte. Vytvořte tak pěkně tvarovanou kouli. Opakujte i s druhým vejcem.
- Toustový chleba rozmixujte s tymiánem a dochuťte solí a pepřem. Toustový chleba musí být rozmixovaný opravdu najemno. Masové koule obalte nejdříve v hladké mouce, rozšlehaném vejci a poté v dochucené strouhance. V rendlíku rozehřejte cca 4 cm řepkového oleje. V něm následně obalené masové koule usmažte. Z každé strany cca 10 minut, do zezlátnutí.
- Do misky dejte majonézu, dijonskou hořčici a pepř. Sterilovanou okurku nakrájejte na malé kostičky a přidejte k majonéze. Vše dobře promíchejte. Po usmažení skotského vejce ho rozkrojte napůl a podávejte s majonézou.