Suroviny
- pampeliška (čerstvé lístky) 2 velké svazky
- vejce natvrdo 4–6 ks
- pažitka (čerstvá)
Dresink
- vinný ocet (nebo umeocet) 1 lžíce
- extra panenský olivový olej 3 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- himalájská sůl
- krupicový cukr (nebo pár kapek javorového sirupu) špetka
- dijónská hořčice 1 lžička
Ideálně sbírejte světlé lístky, které se právě prodraly vlhkou jarní půdou. Vyřežte je z půdy i s kusem kořenu, aby se lístky nerozpadly. Před kuchyňskou úpravou kořen odstraňte a listy pečlivě očistěte, důkladně je promyjte a osušte, nejlépe v salátové odstředivce nebo alespoň v látkové utěrce. Salát je výborný proti jarní únavě, obsahuje vitamin C, detoxikuje tělo a má víc železa než špenát. Tak proč jej nevyzkoušet!
Postup přípravy
- Všechny suroviny na dresink vyšlehejte do hladké emulze a vlijte do mísy s očištěnými lístky pampelišek. Jemně promíchejte.
- Salát rozdělte na talíře a navrch dejte nakrájená vejce natvrdo, která ještě lehce osolte. Vše posypte nasekanou pažitkou a ihned podávejte, než lístky zavadnou.
- PRIMA TIP: Do salátu můžete přidat i další jarní zeleninu, např. ředkvičky, kedlubnu, zelený chřest nebo hráškové výhonky. K pampelišce také skvěle ladí čerstvý kozí sýr.