Suroviny
- čerstvé lístky pampelišek 2 velké svazky
- vejce uvařená natvrdo 4–6 ks
- čerstvá pažitka
Dresink
- vinný ocet nebo umeocet 1 lžíce
- extra panenský olivový olej 3 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- himálajská sůl
- špetka cukru nebo pár kapek javorového sirupu
- dijónská hořčice 1 lžička
Ideálně sbírejte světlé lístky, které se právě prodraly vlhkou jarní půdou. Vyřežte je z půdy i s kusem kořenu, aby se lístky nerozpadly. Před kuchyňskou úpravou kořen odstraňte a listy pečlivě očistěte, důkladně je promyjte a osušte, nejlépe v salátové odstředivce nebo alespoň v látkové utěrce. Salát je výborný proti jarní únavě, obsahuje vitamin C, detoxikuje tělo a má víc železa než špenát. Tak proč jej nevyzkoušet!
Článek
Princezna Pampeliška
Vyznavači jedlých květů ji milují horoucí láskou. Ti ostatní taktéž. Ti první pro její jedinečné kulinární vlastnosti, ti druzí pro její neobyčejně krásnou barvu.
Postup přípravy
- Všechny suroviny na dresink vyšlehejte do hladké emulze a vlijte do mísy s očištěnými lístky pampelišek. Jemně promíchejte.
- Salát rozdělte na talíře a navrch dejte nakrájená vejce natvrdo, která ještě lehce osolte. Vše posypte nasekanou pažitkou a ihned podávejte, než lístky zavadnou.
- PRIMA TIP: Do salátu můžete přidat i další jarní zeleninu, např. ředkvičky, kedlubnu, zelený chřest nebo hráškové výhonky. K pampelišce také skvěle ladí čerstvý kozí sýr.