Marináda
- sójová omáčka 100 ml
- voda 100 ml
- rýžový ocet 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr 3 lžíce
- mirin (sladké rýžové víno ) 3 lžíce
- sezamový olej (z praženého sezamu) 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- červené chilli papričky 1 ks
- zelené chilli papričky 1 ks
- sezamová semínka (opražená ) 2 lžíce
- jasmínová rýže (k podávání)
Postup přípravy
- Vejce v pokojové teplotě vložte do osolené vroucí vody se lžící octa. Vařte přesně 6 minut, poté je prudce zchlaďte v ledové vodě. Oloupejte.
- Ve středně velké misce smíchejte marinádu ze sójové omáčky, vody, rýžového octa, mirinu a sezamového oleje. Přimíchejte cukr, sůl, najemno naekaný česnek, na tenké plátky nakrájenou jarní cibulku a obě chilli papričky (množství chilli upravte podle vlastní chuti a síly papriček). Nakonec přimíchejte nasucho opražený sezam. Míchejte tak dlouho, až se cukr a sůl rozpustí.
- Do plastové krabičky vložte vejce a zalijte je marinádou. Přikryjte víkem nebo plastovou fólií a dejte do lednice minimálně na 6 hodin, ale ještě lépe přes noc. Vejce vydrží v lednici 5–7 dní.
- Servírujte rozkrojené studené vejce s miskou horké rýže, vše zakapejte trochou marinády. Můžete před podáváním zakápnout dalším sezamovým olejem a přidat trochu čerstvé jarní cibulky.
PRIMA TIPY: Pokud nemáte rádi tekutý žloutek, můžete toto jídlo připravit i z natvrdo uvařených vajec, jen je vařte 10 minut.
Marinádu můžete použít i opakovaně, jen ji před dalším použitím převařte a nechte vychladnout. Poté vložte čerstvě uvařená vejce.
Chilli není nezbytné – jestli nemáte rádi ostrá jídla, můžete papričky vynechat.
S Klárou v kuchyni: Korejská marinovaná vejce Mayak Eggs 2 Zdroj: Klára Michalová