S Klárou v kuchyni: Korejská marinovaná vejce Mayak Eggs

Moje hodnocení
13x

Tohle jídlo je prudce návykové. Za prvé je hrozně jednoduché a za druhé je zkrátka neuvěřitelně lahodné. Vejce v marinádě vydrží v lednici až týden, takže máte tuhle dobrotu stále po ruce, když dostanete na něco chuť.

6 porcí
30 minut
asijská

Suroviny

  • vejce 6–8 ks
  • ocet 1 lžíce
  • sůl 1 lžička

Marináda

  • sójová omáčka 100 ml
  • voda 100 ml
  • rýžový ocet 1 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • cukr 3 lžíce
  • sladké rýžové víno mirin 3 lžíce
  • olej z praženého sezamu 1 lžíce
  • česnek 3 stroužky
  • jarní cibulky 3 ks
  • červená chilli paprička 1 ks
  • zelená chilli paprička 1 ks
  • opražená sezamová semínka 2 lžíce
  • jasmínová rýže k podávání

Postup přípravy

  1. Vejce v pokojové teplotě vložte do osolené vroucí vody se lžící octa. Vařte přesně 6 minut, poté je prudce zchlaďte v ledové vodě. Oloupejte.
  2. Ve středně velké misce smíchejte marinádu ze sójové omáčky, vody, rýžového octa, mirinu a sezamového oleje. Přimíchejte cukr, sůl, najemno naekaný česnek, na tenké plátky nakrájenou jarní cibulku a obě chilli papričky (množství chilli upravte podle vlastní chuti a síly papriček). Nakonec přimíchejte nasucho opražený sezam. Míchejte tak dlouho, až se cukr a sůl rozpustí.
  3. Do plastové krabičky vložte vejce a zalijte je marinádou. Přikryjte víkem nebo plastovou fólií a dejte do lednice minimálně na 6 hodin, ale ještě lépe přes noc. Vejce vydrží v lednici 5–7 dní.
  4. Servírujte rozkrojené studené vejce s miskou horké rýže, vše zakapejte trochou marinády. Můžete před podáváním zakápnout dalším sezamovým olejem a přidat trochu čerstvé jarní cibulky.

PRIMA TIPY: Pokud nemáte rádi tekutý žloutek, můžete toto jídlo připravit i z natvrdo uvařených vajec, jen je vařte 10 minut.

Marinádu můžete použít i opakovaně, jen ji před dalším použitím převařte a nechte vychladnout. Poté vložte čerstvě uvařená vejce.

Chilli není nezbytné – jestli nemáte rádi ostrá jídla, můžete papričky vynechat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty