Najděte si recept
Na co máte chuť?

S Klárou v kuchyni: Korejská marinovaná vejce Mayak Eggs
Suroviny (6–8 porcí)
Marináda:
- sójová omáčka 100 ml
- voda 100 ml
- rýžový ocet 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr 3 lžíce
- sladké rýžové víno mirin 3 lžíce
- olej z praženého sezamu 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- jarní cibulky 3 ks
- červená chilli paprička 1 ks
- zelená chilli paprička 1 ks
- opražená sezamová semínka 2 lžíce
- jasmínová rýže k podávání
Postup
- Vejce v pokojové teplotě vložte do osolené vroucí vody se lžící octa. Vařte přesně 6 minut, poté je prudce zchlaďte v ledové vodě. Oloupejte.
- Ve středně velké misce smíchejte marinádu ze sójové omáčky, vody, rýžového octa, mirinu a sezamového oleje. Přimíchejte cukr, sůl, najemno naekaný česnek, na tenké plátky nakrájenou jarní cibulku a obě chilli papričky (množství chilli upravte podle vlastní chuti a síly papriček). Nakonec přimíchejte nasucho opražený sezam. Míchejte tak dlouho, až se cukr a sůl rozpustí.
- Do plastové krabičky vložte vejce a zalijte je marinádou. Přikryjte víkem nebo plastovou fólií a dejte do lednice minimálně na 6 hodin, ale ještě lépe přes noc. Vejce vydrží v lednici 5–7 dní.
- Servírujte rozkrojené studené vejce s miskou horké rýže, vše zakapejte trochou marinády. Můžete před podáváním zakápnout dalším sezamovým olejem a přidat trochu čerstvé jarní cibulky.
PRIMA TIPY: Pokud nemáte rádi tekutý žloutek, můžete toto jídlo připravit i z natvrdo uvařených vajec, jen je vařte 10 minut.
Marinádu můžete použít i opakovaně, jen ji před dalším použitím převařte a nechte vychladnout. Poté vložte čerstvě uvařená vejce.
Chilli není nezbytné – jestli nemáte rádi ostrá jídla, můžete papričky vynechat.
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))