Moje vzpomínky na neděli

Štěpánská hovězí pečeně se špekem a vejcem podle Máma peče doma

Moje hodnocení
5x

Na první a druhý svátek vánoční chystaly hospodyně to nejlepší, co si mohla rodina dovolit. Tradiční pokrmy tak nádherně ukazují podstatu a bohatství české kuchyně. To, co se nám dnes zdá těžké a zdlouhavé, dokazovalo před sto lety blahobyt a rodinnou pospolitost. Hovězí maso zůstane krásně šťavnaté díky prošpikování, o hustou omáčku se postará výpek a kořenová zelenina. Vejce slavnostní dojem ještě umocní, protože čerstvá vejce v zimě byla výjimečně.

4 porce
180 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Špek pokrájejte na špalíky a uložte do lednice. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy tak, aby se do nich vešel špek a vložte do nich připravené špalíky. Maso svažte provázkem, aby drželo pohromadě. Důkladně ho osolte a opepřete. Případný zbylý špek nakrájejte na kostičky.
  3. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo s 1 lžící másla a opečte na něm maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poznáte to podle tmavší barvy.
  4. Mezitím očistěte mrkev a petržel a nakrájejte je nadrobno. Opečené maso vyjměte a odložte stranou a do na vypečeném tuku restujte cibuli a špek dozlatova. Po 3 minutách přidejte mrkev, petržel a rajský protlak, posypte cukrem a nechte další 2 minuty opékat. Důkladně promíchejte, aby se nic nepřipeklo a vmíchejte mouku. Restujte 30 vteřin, zalijte vývarem, přidejte koření a maso a přiklopte. Nechte 2 hodiny dusit na střední teplotě. Podle potřeby přilijte vývar či vodu, pokud se tekutina rychle vyvařuje.
  5. Měkké maso vyjměte, na talíři zakryjte alobalem a nechte odpočinout. Omáčku propasírujte přes jemné síto do čistého hrnce a prohřejte. Podle chuti osolte. Vmíchejte zbylé pokrájené studené máslo. Omáčka zjemní.
  6. Maso zbavte provázku a nakrájejte na 1cm plátky. Vejce oloupejte a nakrájejte na osminky nebo na kostičky. Podávejte s omáčkou s vejci a houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Moje vzpomínky na neděli

Barbora Gorecká Moje vzpomínky na neděli

Moje vzpomínky na neděli jsou už třetí kuchařkou oblíbené foodblogerky Báry Gorecké alias Máma peče doma. Nová kniha je provoněná domovem, napsaná s láskou a je plná vzpomínek na dětství, babičky i maminku a jejich báječnou kuchyni.

Na 352 stranách najdete 150 klasických českých a slovenských receptů rozdělených do 7 kapitol (chuťovky a pečivo, pomazánky, saláty, polévky a zavářky do nich, hlavní jídla a přílohy, sladké a Vánoce).

Vůně čerstvého chleba, chuť poctivé bramboračky, báječná svíčková, nadýchaná bábovka… To vše, a ještě mnohem víc najdete na stránkách nové knížky, která oslní nejen výběrem receptů, ale i překrásnými fotografiemi a ilustracemi.

Knihu lze koupit na mamapecedoma.com.


Přečtěte si také

Recepty