Suroviny
- špek 100 g
- cibule 2 ks
- zadní hovězí maso 800 g
- sádlo 1 lžíce
- máslo 3 lžíce
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar 500 ml
- pepř celý 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- vejce natvrdo 3 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- houskový knedlík (nebo dušená rýže k podávání)
Postup přípravy
- Špek pokrájejte na špalíky a uložte do lednice. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ostrým nožem udělejte do masa zářezy tak, aby se do nich vešel špek a vložte do nich připravené špalíky. Maso svažte provázkem, aby drželo pohromadě. Důkladně ho osolte a opepřete. Případný zbylý špek nakrájejte na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo s 1 lžící másla a opečte na něm maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Poznáte to podle tmavší barvy.
- Mezitím očistěte mrkev a petržel a nakrájejte je nadrobno. Opečené maso vyjměte a odložte stranou a do na vypečeném tuku restujte cibuli a špek dozlatova. Po 3 minutách přidejte mrkev, petržel a rajský protlak, posypte cukrem a nechte další 2 minuty opékat. Důkladně promíchejte, aby se nic nepřipeklo a vmíchejte mouku. Restujte 30 vteřin, zalijte vývarem, přidejte koření a maso a přiklopte. Nechte 2 hodiny dusit na střední teplotě. Podle potřeby přilijte vývar či vodu, pokud se tekutina rychle vyvařuje.
- Měkké maso vyjměte, na talíři zakryjte alobalem a nechte odpočinout. Omáčku propasírujte přes jemné síto do čistého hrnce a prohřejte. Podle chuti osolte. Vmíchejte zbylé pokrájené studené máslo. Omáčka zjemní.
- Maso zbavte provázku a nakrájejte na 1cm plátky. Vejce oloupejte a nakrájejte na osminky nebo na kostičky. Podávejte s omáčkou s vejci a houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.