reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Salade niçoise neboli salát z Nice
Autor: Marek Kučera Salade niçoise neboli salát z Nice

Salade niçoise neboli salát z Nice

Hodnoceno: 7x
Základní verze receptu na salát niçoise (čti nysuáz) víceméně podle známého šéfkuchaře Nigela Slatera – ale v kompozici máte volnou ruku, viz tipy.
do 30 minut
2 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Očištěné fazolky krátce povařte ve vroucí osolené vodě – měly by zůstat tmavě zelené a snadno se ohnout, ale rozvařit je nesmíte. Vejce vařte 7 až 8 minut, aby byla tak akorát a žloutek nebyl vysušený a nezezelenal. Ochlaďte je pod studenou vodou a oloupejte. Rozkrojte je na čtvrtiny. Stejně jako brambory (ty menší stačí přepůlit).
  2. Artyčoky rozkrojte na čtvrtiny. Ančovičky slijte a každou rozkrojte na čtvrtiny. Jsou-li slané, vyjměte z nich páteř a případné kůstky. (Tuňáka také slijte a rozdělte na vločky). Artyčoky rozkrojte na čtvrtiny.
  3. Salát propláchněte ve studené vodě a jeho listy vyložte mísu. Rozložte na ně jednotlivé přísady v jakýchsi hromádkách. Posypte nahrubo nakrájenou petrželkou.
  4. Prošlehejte přísady na zálivku (pozor na sůl, v salátu jsou i slané olivy případně ančovičky), přelijte jí salát a podávejte.

PRIMA TIP:
Možností, jak obohatit či pozměnit tenhle salát, je téměř nekonečně, striktní pravidla neexistují. Chcete-li přidat rajčata (a vynechat brambůrky), do toho. Rajčata nakrojte na vršku do kříže a na 30 vteřin je ponořte do vroucí vody, pak z nich stáhněte slupku. Rozkrojte je na čtvrtiny (je to lepší než na kolečka, nepouštějí tolik šťávy). Stejně tak poslouží proužky papriky nebo okurky. Vejce můžete uvařit jen do poloměkka, v salátu se mohou uplatnit i ředkvičky, cibule nebo jarní cibulka či kapary. Místo velkých salátových listů dnes v mnohých restauracích v Nice používají drobné salátové lístky, polníček či rukolu. Obyčejného tuňáka z konzervy nahrazuje v nóbl restaurantech tuňákové sashimi. Olivy můžete vypeckovat, i když puristé trvají na ocucávání a vyplivování pecky coby součásti rituálu. Jedno ale platí vždy – vše musí být naprosto čerstvé a v prvotřídní kvalitě, prostě hodné celebrity!

Salade niçoise neboli salát z Nice
Autor: Marek Kučera Salade niçoise neboli salát z Nice

Nové svěží jarní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH 2020

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama

Související témata: salát , vejce , fazolky , Malá jídla , Francouzské kuchyně