Salade niçoise neboli salát z Nice

Moje hodnocení
9x

Základní verze receptu na salát niçoise (čti nysuáz) víceméně podle známého šéfkuchaře Nigela Slatera – ale v kompozici máte volnou ruku, viz tipy.

2 porce
30 minut
francouzská

Suroviny

  • tenké čerstvé zelené fazolky 1 velká hrst
  • velká vejce pokojové teploty 2 ks
  • malé pevné brambory, nejlépe nové, uvařené ve slupce 6 ks
  • srdíčka artyčoků nakládaných v oleji 6 ks
  • konzervované ančovičky (nebo 1 konzerva kvalitního tuňáka) 8 filátek
  • malý hlávkový salát (nebo 2 srdíčka salátu Little Gem) 1 ks
  • černé olivy, pokud možno francouzské 12 ks
  • několik snítek hladkolisté petržele

Zálivka

  • červený vinný ocet 2 lžíce
  • trocha dijonské hořčice
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 100 ml
  • oloupaný a rozdrcený česnek 2 malé stroužky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • křupavá bageta k podávání

Postup přípravy

  1. Očištěné fazolky krátce povařte ve vroucí osolené vodě – měly by zůstat tmavě zelené a snadno se ohnout, ale rozvařit je nesmíte. Vejce vařte 7 až 8 minut, aby byla tak akorát a žloutek nebyl vysušený a nezezelenal. Ochlaďte je pod studenou vodou a oloupejte. Rozkrojte je na čtvrtiny. Stejně jako brambory (ty menší stačí přepůlit).
  2. Artyčoky rozkrojte na čtvrtiny. Ančovičky slijte a každou rozkrojte na čtvrtiny. Jsou-li slané, vyjměte z nich páteř a případné kůstky. (Tuňáka také slijte a rozdělte na vločky). Artyčoky rozkrojte na čtvrtiny.
  3. Salát propláchněte ve studené vodě a jeho listy vyložte mísu. Rozložte na ně jednotlivé přísady v jakýchsi hromádkách. Posypte nahrubo nakrájenou petrželkou.
  4. Prošlehejte přísady na zálivku (pozor na sůl, v salátu jsou i slané olivy případně ančovičky), přelijte jí salát a podávejte.

PRIMA TIP: Možností, jak obohatit či pozměnit tenhle salát, je téměř nekonečně, striktní pravidla neexistují. Chcete-li přidat rajčata (a vynechat brambůrky), do toho. Rajčata nakrojte na vršku do kříže a na 30 vteřin je ponořte do vroucí vody, pak z nich stáhněte slupku. Rozkrojte je na čtvrtiny (je to lepší než na kolečka, nepouštějí tolik šťávy). Stejně tak poslouží proužky papriky nebo okurky. Vejce můžete uvařit jen do poloměkka, v salátu se mohou uplatnit i ředkvičky, cibule nebo jarní cibulka či kapary. Místo velkých salátových listů dnes v mnohých restauracích v Nice používají drobné salátové lístky, polníček či rukolu. Obyčejného tuňáka z konzervy nahrazuje v nóbl restaurantech tuňákové sashimi. Olivy můžete vypeckovat, i když puristé trvají na ocucávání a vyplivování pecky coby součásti rituálu. Jedno ale platí vždy – vše musí být naprosto čerstvé a v prvotřídní kvalitě, prostě hodné celebrity!

Nové svěží jarní recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty